Dietetyczny deser: Ciasto marchewkowe
Kaloryczność: ciasto w 100 gramach ma około 180 kalorii Składniki: - 5 dużych marchewek - 100 g mąki orkiszowej do wypieków chleba (może też być inna) - 4 jajka - 3 łyżki brązowego nierafinowanego cukru - 2 łyżki oleju kokosowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 szklanka włoskich orzechów Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Żółtka oddziel od białek. Ubij białka na sztywną pianę (wcześniej dodaj szczyptę soli). Żółtka dokładnie zmiksuj z cukrem i później połącz z ubitą pianą. Do tej masy dodaj proszek do pieczenia, cynamon, mąkę i olej. Na samym końcu, gdy połączysz już te składniki, dodawaj małymi porcjami startą marchewkę. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piekarnik nastaw na 180 stopni i piecz 60 minut (do suchego patyczka).