Oto produkty wchodzące w skład diety śródziemnomorskiej oraz zalecenia dotyczące ilości i częstotliwości, z jaką należy je spożywać.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Warzywa
Cztery lub więcej porcji dziennie w tym co najmniej jedna na surowo. Wybieraj warzywa w różnych kolorach.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Owoce
Trzy lub więcej porcji dziennie. Owoce są najlepsze do spożywania w formie deseru.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Produkty zbożowe
Cztery lub więcej porcji dziennie. Jedna porcja to kromka chleba lub pół szklanki ugotowanej kaszy bądź makaronu.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Zdrowe tłuszcze
Co najmniej cztery łyżki oliwy z oliwek dziennie. Wybieraj oliwę extra virgin na surowo, a do gotowania – oliwę rafinowaną. Używaj awokado oraz masła z orzechów (nie fistaszków).
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Nasiona roślin strączkowych
Półtorej (lub więcej) szklanki tygodniowo.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Orzechy i pestki
Dziewięć (lub więcej) łyżek tygodniowo.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Ryby i owoce morza
Dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj tuńczyka, sardynki i łososia, gdyż są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Zioła i przyprawy
Należy stosować codziennie, ograniczając jedynie sól.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jogurt, sery, jajka, drób
Nie zaleca się jedzenia tych produktów codziennie. Najlepiej wybierać nabiał, jajka i drób wysokiej jakości od lokalnych dostawców.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Wino
Mężczyźni: jedna lub dwie lampki dziennie. Kobiety: jedna lampka dziennie.