Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Syrop klonowy
Świeży sok ma 1–4 proc. cukru, aby uzyskać z niego słodką ciecz, trzeba odparować wodę. W gotowym syropie klonowym jest średnio 67 proc. cukru, co nadaje mu trwałość bez konieczności stosowania konserwantów. Oprócz cukru są w syropie klonowym witaminy: B1, B2, B6, niacyna, biotyna i kwas foliowy, znaczne ilości wapnia, kwasy organiczne, aminokwasy. Nadaje się do jogurtów, serków, gofrów, naleśników, można nim zastąpić cukier dodawany do kawy czy herbaty. Łyżka syropu klonowego – 50 kalorii.
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Słodzik
Syntetyczne substancje słodzące (aspartam, sacharyna, cyklaminiany) są od kilkudziesięciu do kilkuset razy słodsze od cukru, a prawie nie ma w nich kalorii. Mają zastosowanie w produkcji bezcukrowych gum do żucia, dietetycznych napojów i odżywek.
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier palmowy
Cukier palmowy powstaje z soku palmowego w wyniku zagęszczania. Składa się głównie z sacharozy. Ze względu na aromat karmelu i toffi cukier palmowy bywa często wykorzystywany do ciast i deserów. Łyżka cukru palmowego – 56 kcalalorii.
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Syrop z agawy
Składa się głównie z fruktozy, co wpływa na niższy indeks glikemiczny i większą intensywność słodyczy. Syrop z agawy zawiera składniki mineralne, dobrze rozpuszcza się w wodzie i w wielu przepisach może zastąpić cukier . Łyżka syropu z agawy – 47 kalorii.
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier brązowy
Cukier brązowy jest minimalnie mniej kaloryczny niż cukier biały, więc jadany w nadmiarze również staje się przyczyną nadwagi. Różnica między cukrem bązowym a cukrem białym dotyczy jedynie stopnia oczyszczenia. Ponieważ cukier brązowy jest mniej oczyszczony, dostarcza minimalnych ilości składników mineralnych, ale to wcale nie czyni go „zdrowszym”. Łyżka cukru brązowego – ok. 60 kalorii.
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Brązowy cukier trzcinowy
Brązowy cukier trzcinowy jest nierafinowanym (nieoczyszczonym) cukrem otrzymywanym z trzciny cukrowej. Ma barwę od ciemno- do jasno-brązowej. Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera niewielkie ilości makro- i mikroelementów pochodzących z soku trzcinowego. Uwaga: nie każdy brązowy cukier jest cukrem trzcinowym! Łyżka rrązowego cukru trzcinowego – 56 kalorii .
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Krystaliczny biały cukier
Cukier biały nie dostarcza witamin i minerałów, a jedynie pustych kalorii . Energia pochodząca z sacharozy nie powinna przekraczać 10 proc. całkowitego zapotrzebowania, co dla 2000 kalorii al daje 200 kalorii, czyli 50 g cukru białego. Częste spożywanie sacharozy zmusza organizm do zwiększonej produkcji insuliny (hormonu obniżającego poziom cukru we krwi), a to utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej. Łyżka białego cukru – 61 kalorii.
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Fruktoza
Fruktoza to jednocukier, który znajduje się w owocach, miodzie lub syropie z agawy. Ma o wiele niższy indeks glikemiczny (IG=20) niż sacharoza. Słodycz fruktozy jest wyższa od słodyczy cukru białego, dlatego używa się jej znacznie mniej. W wielu sklepach dostępna jest w wygodnej formie sproszkowanej. Łyżka fruktozy – 61 kalorii .
foto: Photos.com
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Melasa
Ta ciemnobrązowa lepka ciecz powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru białego. Melasa ma słodki karmelowy smak z lekkim gorzkawym posmakiem. Melasa zawiera ok. 50 proc. cukru, znaczne ilości żelaza i cynku. Dostarcza ważnych mikroelementów: boru, miedzi i jodu. Łyżka melasy – 44 kalorii.
foto: Photos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...