Galangal to przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku, stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Galangal
Nazwę galangal używa się na określenie kłącza czterech roślin. Najpopularniejsza z nich to galangal większy (ang. greater galangal, łac. Alpinia galanga, Languas galanga lub Alpinia galgant)
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Galangal
Galangal najbardziej znany jest w Tajlandii. Używa się go dosłownie do wszystkiego, jednak najpopularniejsze potrawy z galangalem to zupy Tom Yum Kung (Tom Yum Goong) czy Tom Kha Kai (Tom Ka Gai).
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Galangal
Kłącze można kupić świeże, suszone lub mielone, a także w formie gotowych past. Jednak aby w pełni docenić jego aromat, najlepiej jest kupić świeży (100 g kosztuje ok. 8 zł).
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Galangal
Galangal (lewy dolny róg) jest równie aromatyczny i piekący jak imbir (prawy dolny róg), ale bardziej gorzkawy i pieprzowy w smaku. Galangal jest tez łudząco podobny do kurkumy (prawy i lewy górny róg).