ACEROLA - skarbnica witaminy C. Właściwości zdrowotne i odżywcze aceroli
Acerola
Acerola ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawiera bowiem najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców - ponad 30 razy więcej niż słynące z niej cytryny.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Acerola
Innymi cennymi przeciwutleniaczami zawartymi w aceroli są - karotenoidy i antocyjany (rodzaj flawonoidów), które odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Acerola
W soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów. Wśród nich największą część stanowił beta-karoten, czyli prowitamina A (do 75 proc.).
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Acerola
Acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), to gatunek wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z Ameryki Środkowej.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Acerola
Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.