9 łatwych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi
Regularna aktywność fizyczna
Ćwiczenia fizyczne pomagają zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać optymalną wagę, pomagają również zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę - a to oznacza, że są one w stanie lepiej i skuteczniej wykorzystać glukozę obecną we krwi. W trakcie ćwiczeń mięśnie zużywają też cukier do wytwarzania energii. Warto więc jeździć na rowerze, spacerować, pływać, albo uprawiać jakąkolwiek inną aktywność fizyczną, która sprawia ci przyjemność.
foto: Getty Images
Większe spożycie błonnika
Błonnik obniża tempo trawienia węglowodanów, a po zjedzeniu pokarmów bogatych w ten składnik poziom cukru rośnie stopniowo, a nie gwałtownie. Jego spożycie obniża poziom glukozy zarówno po posiłku, jak i na czczo. W kontrolowaniu poziomu cukru we krwi pomagają zwłaszcza pokarmy bogate w błonnik rozpuszczalny. Duże jego ilości znajdują się w warzywach (zawiera go np. bakłażan, pietruszka, brukselka), płatkach owsianych, kaszy jęczmiennej, owocach - w tym w śliwkach i brzoskwiniach, a także w nasionach roślin strączkowych, takich jak fasola czy soja.
foto: Getty Images
Liczenie węglowodanów w diecie
Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie może doprowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi w sytuacji, gdy insuliny jest zbyt mało lub organizm nie jest w stanie należycie jej wykorzystać. Dlatego jedną z metod obniżania poziomu cukru we krwi jest liczenie węglowodanów, jakie dostarczamy codziennie wraz z posiłkami. Warto więc ustalić - najlepiej z dietetykiem - indywidualne zapotrzebowanie na węglowodany, a w trakcie każdego posiłku spożywać ich tylko tyle, ile potrzeba.
foto: Getty Images
Picie odpowiedniej ilości wody
To jeden z najprostszych sposobów na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Picie wystarczającej ilości wody pomaga "wypłukiwać" nadmiar krążącej w organizmie glukozy wraz z moczem. Ważna jednak, by była to woda zwykła, a nie smakowa - w wodach smakowych zazwyczaj jest cukier lub substancje słodzące, które podnoszą poziom glukozy we krwi.
foto: Getty Images
Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny pokarmów informuje nas o tym, jak szybko i gwałtownie po ich spożyciu we krwi wzrośnie poziom cukru. Niski indeks glikemiczny oznacza, że poziom cukru rośnie wolno i wolno spada, wysoki zaś - że cukier rośnie gwałtownie i równie szybko maleje (co wywołuje kolejny napad głodu). Dlatego warto jadać pokarmy o niskim lub umiarkowanym indeksie glikemicznym.
foto: Getty Images
Unikanie stresu
Stres może podwyższać pozom cukru we krwi - odpowiadają za to hormony, takie jak kortyzol i glukagon, których poziom u osób zestresowanych jest znacząco wyższy. Dlatego ci, którzy żyją w ciągłym stresie, mogą mieć wyższy poziom cukru. Receptą mogą być ćwiczenia i metody relaksacyjne, takie jak joga czy medytacja, a także redukcja stresu oparta na uważności, które pozwalają się wyciszyć i zrelaksować.
foto: Getty Images
Pokarmy bogate w magnez i chrom
Jeżeli masz wysoki poziom cukru we krwi, wzbogać dietę w pokarmy bogate w magnez (pestki dyni, ciemnozielone warzywa, pełnoziarniste produkty, tuńczyk czy fasola) i chrom (orzechy i produkty pełnoziarniste). Chrom uczestniczy w procesie metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, pomaga również regulować poziom cukru we krwi. Korzystnie na jego stężenie wpływa także magnez - badania wykazały, że osoby, które spożywają go wystarczająco dużo, mają niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
foto: Getty Images
Berberyna
To substancja roślinna pozyskiwana głównie z odmian krzewu o nazwie berberys. Jako jedna z nielicznych ma realne działanie odpowiadające działaniu leków. Udowodniono, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego suplementy z berberyną są zalecane m.in. w insulinooporności i w cukrzycy typu 2. Jej działanie obniżające poziom cukru we krwi porównywane jest do działania metforminy - leku stosowanego w insulinooporności, leczeniu stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Może jednak powodować skutki uboczne, w tym problemy żołądkowe. Jeśli chcesz ją wypróbować, porozmawiaj z lekarzem, czy w twoim przypadku jest to wskazane, zwłaszcza jeżeli przyjmujesz już leki regulujące poziom cukru.
foto: Getty Images
Nasiona kozieradki
Kozieradka (inaczej boża trawka) to roślina z rejonu Morza Śródziemnego. Jej nasiona są dobrym źródłem błonnika, badania wykazały również, że pomagają obniżyć poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę, zmniejszają poziom glukozy na czczo i poprawiają jej tolerancję. Ziarno kozieradki ma lekko gorzkawy smak. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wykorzystywać jako przyprawę, a także jako dodatek do ryb, mięs, sosów, czy domowego chleba.
foto: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...