8 zdrowotnych korzyści z picia złotego mleka
Chroni przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem
Aktywnym składnikiem kurkumy, kluczowej dla składu złotego mleka, jest kurkumina – bogate źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym i wszelkimi jego konsekwencjami, w tym takimi jak przedwczesne starzenie. Do złotego mleka często dodaje się także cynamon i imbir, które również mają działanie przeciwutleniające.
foto: Getty Images
Pomaga zmniejszyć stany zapalne
Kurkumina, a także imbir i cynamon mają również silne właściwości przeciwzapalne. Niektóre badania sugerują, że działanie przeciwzapalne kurkuminy można porównać do działania niektórych leków. Skuteczność tego składnika została udowodniona m.in. w badaniu dotyczącym leczenia przewlekłego zapalenia przedniego odcinka błony naczyniowej. Pacjentom cierpiącym na przewlekłe zapalenie błony naczyniowej przedniego odcinka oka podawano doustnie kurkuminę w dawce 375 mg trzy razy dziennie przez 12 tygodni – ich stan zaczął się poprawiać już po 2 tygodniach leczenia. Z kolei inne badanie udowodniło skuteczność kurkuminy u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
foto: Getty Images
Poprawia pamięć i łagodzi objawy PMS
Picie złotego mleka może poprawić funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację, a także łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Kurkumina ma bowiem zdolność pobudzania produkcji wydzielanego przez neurony białka (tzw. neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego BDNF, z ang. brain-derived neurotrophic factor), które z kolei należy do czynników warunkujących wzrost nerwów – pomaga tworzyć nowe połączenia nerwowe. Jego niski poziom może być związany z zaburzeniami pracy mózgu, co objawia się m.in. problemami z pamięcią i funkcjami poznawczymi. Okazuje się również, że zmieniony poziom BDNF w fazie lutealnej u kobiet cierpiących na PMS może nasilać objawy tej dolegliwości. Korzystnie na pracę mózgu wpływa również dodawany do złotego mleka cynamon (zawarte w nim składniki mogą pomóc zmniejszyć ilość gromadzonego w mózgu specyficznego białka, obecnego u chorych na Alzheimera). Pracę mózgu, czas reakcji i pamięć może również poprawiać dodawany niekiedy do złotego mleka imbir.
foto: Getty Images
Korzystnie wpływa na serce
Kurkuma, a także cynamon i imbir to składniki, które pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia, obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. W licznych badaniach udowodniono, że 120 mg cynamonu dziennie może obniżyć całkowity cholesterol, trójglicerydy i poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego” HDL. Kurkumina może również poprawić funkcje śródbłonka (wyściółki) naczyń krwionośnych. Przyprawy te mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które również korzystnie wpływają na serce.
foto: Getty Images
Poprawia nastrój
Kurkumina zwiększa poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), co – jak sugerują badania – wydaje się być korzystne w potencjalnym zmniejszaniu objawów depresji. W jednym, trwającym 6 tygodni badaniu, 60 osób z zaburzeniami depresyjnymi podzielono na trzy grupy – jedna przyjmowała kurkuminę, druga leki antydepresyjne, trzecia ich kombinację. Osoby przyjmujące tylko kurkuminę doświadczyły podobnej poprawy nastroju, jak osoby zażywające tylko leki przeciwdepresyjne. Największą poprawę odnotowano u osób przyjmujących kombinację kurkuminy i leków.
foto: Getty Images
Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
To działanie złote mleko zawdzięcza dodatkowi imbiru i cynamonu. Dowiedziono, że cynamon w ilości 1-6 gramów dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o prawie 30 proc, może również zmniejszać insulinooporność. Badania sugerują również, że przyprawa ta zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach po posiłku. Podobne działanie ma imbir. Warto jednak pamiętać, że takie działanie ma tylko niesłodzone złote mleko: dodatek miodu, cukru czy syropu klonowego je niweluje.
foto: Getty Images
Może poprawiać trawienie
Zarówno kurkuma, jak i imbir mają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, co jest korzystne zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na niestrawność. Z kolei kurkuma pomaga zmniejszyć obawy niestrawności, takie jak ból czy dyskomfort odczuwany w żołądku, a także zwiększa produkcję żółci, co korzystnie wpływa na trawienie tłuszczy. Niektóre badania sugerują, że kurkuma może również łagodzić stany zapalne i zapobiegać zaostrzeniom choroby u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
foto: Getty Images
Pomaga łagodzić objawy przeziębienia
Złote mleko ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, gdyż mają je jego podstawowe składniki – imbir, kurkuma i cynamon. W tym kontekście szczególnie cennym składnikiem złotego mleka jest imbir, gdyż zawarte w nim związki mogą hamować rozwój niektórych bakterii, a także wirusów (w tym ludzki wirus oddechowy RSV, częstą przyczynę infekcji). Podobne działanie ma również aldehyd cynamonowy, który może też być pomocny w zwalczaniu infekcji grzybiczych.
foto: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...