
Oliwa z oliwek extra virgin
Oliwa z oliwek extra virgin jest to najzdrowsza i najwyższej jakości oliwa, która uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia, na zimno. Jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów i przeciwutleniaczy w diecie. Na przykład przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stan zapalny oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Włączenie oliwy z oliwek extra virgin niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Jak pokazują badania naukowe, oliwa z oliwek wspiera prawidłową pracę serca, m.in. może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło: Getty Images

Zielona herbata
Zielona herbata zawiera antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze), które są bardziej aktywne niż te znajdujące się w owocach i warzywach. Ma ono wyjątkowy bogaty skład związków organicznych i elektrolitów, m.in. cenny flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG), katechiny i kwas galusowy. Ze względu na zawartość tych cennych składników, zielona herbata może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu oraz redukować poziom cholesterolu.
Źródło: Getty Images

Tłuste ryby
Tłuste ryby takie jak łosoś, makrela i śledź są dobre dla zdrowia skóry i nie tylko. Są one wartościowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie EPA i DHA, z mniejszą ilość ALA). Pełnią one wiele funkcji zdrowotnych – wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, na funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i narządu wzroku oraz działają przeciwmiażdżycowo.
Źródło: Getty Images

Gorzka czekolada
Gorzka czekolada ma wiele wartości odżywczych. Zawiera ona kilka związków o właściwościach przeciwutleniających (flawonole i polifenole), które znajdują potencjał w profilaktyce raka. Według naukowców spożywanie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady może zapobiegać rozwojowy cukrzycy typu 2 i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Obniża też ciśnienie krwi.
Źródło: Getty Images

Warzywa
Warzywa
Źródło: Getty Images

Siemię lniane
Wiadomo już od dawna o tym, że siemię lniane wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. W tych drobnych nasionkach skrywa się ogromny potencjał dietetyczny. Mają one bardzo dużo lignanów, które pomagają zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu oraz glukozy we krwi. Są też bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które między innymi działają przeciwnowotworowo, poprawiają pracę mózgu i redukują ryzyko miażdżycy.
Źródło: Getty Images

Granat
Tak jak większość owoców granat ma wiele cennych składników odżywczych, m.in. potas, błonnik i witaminę K. Sok z granatów pomaga zwalczyć choroby serca i układu krążenia, obniżyć ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne i przeciwdziała procesom starzenia. Owoc granatu ma też dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Powinny go spożywać mężczyźni, którzy mają problemy z erekcją.
Źródło: Getty Images

Awokado
Tłuszcze nasycone znajdujące się w awokado wspomagają pracę serca, tętnic i żył. Jest również doskonałym pożywieniem dla mózgu i źródłem lutainy, które chroni oczy przed m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Dieta, w której króluje awokado, korzystnie wpływa na stan skóry, szczególnie u osób starszych.
Źródło: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...