
Jabłka
Powiedzenie, że „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” jest jak najbardziej prawdziwe. Dlatego, że jabłka zawierają polifenole, które mają szereg właściwości korzystnych dla zdrowia (m.in. właściwości przeciwnowotworowe). Polifenole są to związki pochodzenia roślinnego, które mogą zapobiegać stanom zapalnym, chorobom układu krążenia i infekcjom. Niektóre badania naukowe sugerują, że polifenole są pomocne w walce z nowotworami. Jabłka są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Jedno badanie naukowe wykazało, że spożywanie jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko, m.in. raka płuc, raka piersi i raka jelita grubego.
Źródło: Getty Images

Tłuste ryby
Tłuste ryby (m.in. łosoś, makrela, sardele) to źródło niezbędnych składników odżywczych takich jak: witaminy B, potasu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dowiedziono w ramach badania naukowego, że dieta bogata w ryby słodkowodne zmniejsza o 53 proc. ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Według innych badaczy spożywanie oleju rybnego w późniejszym okresie życia wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Źródło: Getty Images

Jagody
Jagody są bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Naukowcy podkreślają, że warto je jeść ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne i potencjalne korzyści dla zdrowia. Owoce te zawierają również przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują powstawanie wolnych rodników, uszkadzających nasz materiał genetyczny. Według jednego z badań naukowych wynika, że antocyjany zawarte w jagodach mogą obniżać biomarkery raka jelita grubego.
Źródło: Getty Images

Orzechy włoskie
Według danych Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem wszystkie orzechy zawierają fitozwiązki, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Na przykład orzechy włoskie zawierają substancję czynną zwaną pedunculagin, która jest metabolizowana przez organizm do urolityny. Dzięki temu zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka. W opinii dieta z dużą zawartością orzechów włoskich może hamować rozwój piersi.
Źródło: Getty Images

Marchew
Marchew zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminę K, przeciwutleniacze i beta-karoten. Najnowsze badania naukowe pokazują, że beta-karoten pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Zdaniem uczonych spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie nowotworów takich jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Źródło: Getty Images

Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica, są cenione ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że jedzenie błonnika może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. W ocenie naukowców warto jeść fasolę, ponieważ może ona obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Źródło: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...