5 fit przepisów od baletnicy
Poznaj 5 przepisów na zdrowe dania od baletnicy
Zobaczcie przepisy, które przygotowała dla Was Svetlana!
foto: gettyimages.com
1. Syrniki - rosyjskie placuszki z twarogu
Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie twarogu typu klinek (trójkątnego) 250 g, 1 jajko, 40 g kaszy manny nieugotowanej lub mąki ryżowej, 1 łyżka ksylitolu lub to, czego używacie do posłodzenia (ja nie słodzę, a podaję polane miodem), ewentualnie aromat waniliowy, 5 g oleju kokosowego Sposób przygotowania: Twaróg rozkruszyć, dodać jajko, mannę, ksylitol (jeżeli dosładzasz), aromat i wszystko wymieszać. Ręce zwilżamy wodą i formujemy kulki (przy smażeniu zmienią kształt na taki, jak na zdjęciu), każdą od razu przekładając na patelnię, posmarowaną wcześniej odrobiną oleju kokosowego. Smażymy na małym ogniu, po co najmniej 5 minut z każdej strony. Ja przewracam za pomocą dwóch silikonowych łopatek. 1 placuszek ma 68 kcal
foto: Fit przepisy od baletnicy
Chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu
Składniki: 4 banany (u mnie byłe małe i ważyły 400 g po obraniu), 3 jajka, 100 g mąki (u mnie owsiana i kukurydziana, pół na pół, może też być ryżowa, orkiszowa), 25 g kakao lub ewentualnie mąka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka zmiksować na puszystą masę. Dodać 3 rozgniecione banany i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, kakao i proszek. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (ja używam silikonowej ok. 20x8 cm, jeżeli użyjecie zwykłej, trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzch ułożyć pokrojonego banana. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 1/8, czyli 1 kawałek ma tylko 124 kcal.
foto: Fit przepisy od baletnicy
Pasztet z cukinii
Składniki (10 kawałków): 1 spora cukinia, 1 średnia marchewka, 1 średnia cebula, 2 jajka, około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 100 g kaszy jaglanej nieugotowanej lub płatków jaglanych, ewentualnie kasza manna (u mnie kasza jaglana; jeżeli boisz się goryczy, kaszę trzeba dokładnie wypłukać w zimniej wodzie), po 1/3 łyżeczki carry, kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu, sól do smaku. Sposób przygotowania: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z cukinii dobrze odcisnąć sok. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać jajka, czosnek wyciśnięty przez praskę, kaszę (nieugotowaną), przyprawy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę. Sprawdzajcie, czas może się wydłużyć lub zmniejszyć co nieco. Pasztet ma się dobrze zarumienić, a każdy piekarnik jest inny. Ja miałam keksówkę silikonową, jeżeli użyjecie zwykłej trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia. Kroimy po całkowitym wystygnięciu. Jeden kawałek ma tylko 60 kcal.
foto: Fit przepisy od baletnicy
Pizza
Składniki (na 4 małe pizze): 150 g twarogu typu klinek (trójkątnego), 1 jajko, 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być również inna mąka), 5 g oliwy, przyprawa do pizzy o dobrym składzie, 4 łyżki sosu pomidorowego, szczypta soli, Ulubione dodatki (u mnie: 100 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu, 15 oliwek, 100 g piersi z kurczaka, 4 krążki czerwonej cebuli, rukola). Sposób przygotowania: Twaróg, jajko, mąkę, oliwę, przyprawy i sól połączyć ze sobą, najlepiej za pomocą łyżki. Ciasto może się kleić, ale nie przejmujcie się tym. Ciasto podzielić na 4 części nożem. Ręce zwilżamy wodą I formujemy na papierze do pieczenia 4 małe spody. Nakłuwamy każdy spód widelcem. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu smarujemy spody sosem, posypujemy przyprawą, układamy dodatki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Przy podaniu dodajemy rukolę. Jedna pizza ma 207 (zdrowych) kalorii.
foto: Fit przepisy od baletnicy
Jogurtowiec (ciasto bez tłuszczu i glutenu)
Składniki: 4 jajka, 200 ml jogurtu naturalnego, coś do posłodzenia (u mnie 30 g cukru kokosowego), jeżeli lubisz bardziej słodkie, dodaj więcej, 150 g mąki kukurydzianej, może być inna mąka (ryżowa, orkiszowa jasna, ewentualnie zwykła, jednak z kukurydzianą wychodzi najlepiej i ciasto ma piękny żółty kolor), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g wiśni (mogą być również maliny, borówki, truskawki, mogą być mrożone, większe lepiej trochę rozmrozić wcześniej). Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Muszą być bardzo dobrze ubite. Dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy wiśnie. Ciasto przekładamy do formy, u mnie silikonowa o wymiarach ok. 20x8 cm. Jeżeli użyjesz zwykłej, trzeba wyłożyć ją papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na około 45 minut. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
foto: Fit przepisy od baletnicy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...