10 produktów spożywczych bogatych w składniki odżywcze
1. Łosoś
Nie wszystkie ryby są sobie równe. Tłuste rodzaje ryb zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś zawiera także ogromną ilość składników odżywczych. 100 g dzikiego łososia zawiera 2,8 g kwasów omega-3 oraz dużą ilość cennych witamin i minerałów – magnezu, selenu, potasu i witamin z grupy B.
więcej...
foto: Getty Images
2. Ziemniaki
Ziemniaki zawierają prawie każdy składnik odżywczy potrzebny człowiekowi. Są bardzo sycące i zawierają wiele potasu, żelaza, miedzi, manganu, witaminy C.
więcej...
foto: Getty Images
3. Wątroba
Ze wszystkich rodzajów podrobów to wątroba jest najbardziej odżywcza. W 100 g porcji wątróbki wołowej znajdują się witaminy B12, B5, B6, B2, A, kwas foliowy, miedź, żelazo, fosfor, selen, cynk.
więcej...
foto: Getty Images
4. Skorupiaki
Skorupiaki należą do najbardziej pożywnych pokarmów na świecie, ale większość ludzi rzadko je spożywa. Małże to jedno z najlepszych istniejących źródeł witaminy B12, mają także wiele witaminy C, potasu, żelaza i selenu. Ostrygi to także bardzo pożywne produkty bogate w cynk, miedź, witaminę B12 i D.
więcej...
foto: Getty Images
5. Żółtka jaj
Są jednym z najbardziej pożywnych produktów na świecie. Mają wiele witamin i minerałów, zawierają zdrowe tłuszcze, są bogate w luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze mogące chronić oczy i zmniejszać ryzyko chorób z nimi związanych, np. zaćmę. Całe jaja nazywane są multiwitaminami natury.
więcej...
foto: Getty Images
6. Sardynki
Sardynki podobnie jak inne tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są zdrowe dla serca. Zawierają prawie każdy składnik odżywczy potrzebny człowiekowi, a przede wszystkim białko, wapń, witaminę D i B12.
więcej...
foto: Getty Images
7. Jarmuż
Spośród wszystkich zielonych warzyw liściastych to właśnie jarmuż ma najwięcej cennych składników. W 100 g jarmużu znajdziemy 2 g błonnika, 3 g białka, duże ilości potasu, magnezu, wapnia, miedzi, manganu. Zawiera tylko 50 kalorii, a to świetne źródło witamin – C, A i K1.
więcej...
foto: Getty Images
8. Czosnek
Czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest źródłem witamin C, B1, B6, a także minerałów – wapnia, miedzi, potasu, selenu i manganu. Czosnek zawiera też allicynę, która może wpływać na obniżenie krwi, a także poziomu złego cholesterolu.
więcej...
foto: Getty Images
9. Jagody
W porównaniu z innymi pokarmami jagody są pełne przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów, które uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu pozytywnie działają na układ krążenia. Jagody są także bogate w różne związki roślinne, a niektóre z nich mogą pozytywnie oddziaływać na mózg. Zawierają błonnik, selen, cynk, mangan oraz witaminę C, A i B.
więcej...
foto: Getty Images
10. Ciemna czekolada
Ciemna czekolada bogata w kakao jest naładowana błonnikiem, magnezem, żelazem, manganem, miedzią. To także dobre źródło przeciwutleniaczy. Jej spożywanie ma wiele korzyści zdrowotnych – poprawia przepływ krwi, obniża ciśnienie tętnicze i usprawnia funkcje mózgu. Pamiętaj, żeby wybierać czekoladę o zawartości co najmniej 70 proc. kakao. Najlepiej zawierającą 85 proc. i więcej tego cennego składnika.