
1. Łosoś
Nie wszystkie ryby są sobie równe. Tłuste rodzaje ryb zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś zawiera także ogromną ilość składników odżywczych. 100 g dzikiego łososia zawiera 2,8 g kwasów omega-3 oraz dużą ilość cennych witamin i minerałów – magnezu, selenu, potasu i witamin z grupy B.

2. Ziemniaki
Ziemniaki zawierają prawie każdy składnik odżywczy potrzebny człowiekowi. Są bardzo sycące i zawierają wiele potasu, żelaza, miedzi, manganu, witaminy C.

3. Wątroba
Ze wszystkich rodzajów podrobów to wątroba jest najbardziej odżywcza. W 100 g porcji wątróbki wołowej znajdują się witaminy B12, B5, B6, B2, A, kwas foliowy, miedź, żelazo, fosfor, selen, cynk.

4. Skorupiaki
Skorupiaki należą do najbardziej pożywnych pokarmów na świecie, ale większość ludzi rzadko je spożywa. Małże to jedno z najlepszych istniejących źródeł witaminy B12, mają także wiele witaminy C, potasu, żelaza i selenu. Ostrygi to także bardzo pożywne produkty bogate w cynk, miedź, witaminę B12 i D.

5. Żółtka jaj
Są jednym z najbardziej pożywnych produktów na świecie. Mają wiele witamin i minerałów, zawierają zdrowe tłuszcze, są bogate w luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze mogące chronić oczy i zmniejszać ryzyko chorób z nimi związanych, np. zaćmę. Całe jaja nazywane są multiwitaminami natury.

6. Sardynki
Sardynki podobnie jak inne tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są zdrowe dla serca. Zawierają prawie każdy składnik odżywczy potrzebny człowiekowi, a przede wszystkim białko, wapń, witaminę D i B12.

7. Jarmuż
Spośród wszystkich zielonych warzyw liściastych to właśnie jarmuż ma najwięcej cennych składników. W 100 g jarmużu znajdziemy 2 g błonnika, 3 g białka, duże ilości potasu, magnezu, wapnia, miedzi, manganu. Zawiera tylko 50 kalorii, a to świetne źródło witamin – C, A i K1.

8. Czosnek
Czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest źródłem witamin C, B1, B6, a także minerałów – wapnia, miedzi, potasu, selenu i manganu. Czosnek zawiera też allicynę, która może wpływać na obniżenie krwi, a także poziomu złego cholesterolu.

9. Jagody
W porównaniu z innymi pokarmami jagody są pełne przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów, które uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu pozytywnie działają na układ krążenia. Jagody są także bogate w różne związki roślinne, a niektóre z nich mogą pozytywnie oddziaływać na mózg. Zawierają błonnik, selen, cynk, mangan oraz witaminę C, A i B.

10. Ciemna czekolada
Ciemna czekolada bogata w kakao jest naładowana błonnikiem, magnezem, żelazem, manganem, miedzią. To także dobre źródło przeciwutleniaczy. Jej spożywanie ma wiele korzyści zdrowotnych – poprawia przepływ krwi, obniża ciśnienie tętnicze i usprawnia funkcje mózgu. Pamiętaj, żeby wybierać czekoladę o zawartości co najmniej 70 proc. kakao. Najlepiej zawierającą 85 proc. i więcej tego cennego składnika.