MLEKO MODYFIKOWANE coraz lepsze i bardziej wartościowe
Jeżeli nie chcesz lub nie możesz karmić dziecka piersią, musisz sięgnąć po butelkę. Dzisiejsze mleko modyfikowane coraz bardziej przypomina swym składem pokarm kobiecy. Dostarcza rozwijającemu się niemowlęciu niezbędne składniki odżywcze.
Spis treści
- Mleko modyfikowane - co jest w składzie
- 10 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o karmieniu butelką [WIDEO]
- Odpowiedni pokarm wpływa na rozwój dziecka
- Mleko modyfikowane z prebiotykami
- Mleko modyfikowane dla alergika
- Mleko modyfikowane
Mleko modyfikowane to produkt na bazie mleka krowiego, który poddawany jest specjalnej modyfikacji (stąd jego nazwa), dzięki czemu przypomina swoim składem pokarm ludzki. Mleko krowie nie nadaje się bowiem dla niemowląt – ma za dużo białka i sodu, co mogłoby obciążać nerki dziecka, a zbyt mało żelaza – co doprowadziłoby do anemii. Niewiele jest w nim również nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), koniecznych do rozwoju układu nerwowego, a także laktozy i witamin. Dlatego podczas procesu modyfikacji w mleku krowim obniżana jest ilość i zmieniane są proporcje oraz jakość białek – przez dodanie białek serwatki. Obniża się poziom sodu, potasu i chloru, zmienia ilość i jakość tłuszczów – dodawane są tłuszcze roślinne, które zawierają NKKT. Do mleka krowiego dodaje się również witaminy, szczególnie A, D (której zwykle brakuje nawet w mleku mamy), E i C. Aby mleko modyfikowane przypominało jak najbardziej pokarm kobiecy, dokłada się do niego węglowodany (głównie laktozę, czyli cukier mleczny), które są źródłem energii, a także enzymy ułatwiające trawienie oraz prebiotyki chroniące przed chorobami. Mleko wzbogacane jest również w składniki mineralne. W produkcie nie ma nawet najmniejszych ilości glutenu, a także barwników, konserwantów, metali czy drobnoustrojów.
Mleko modyfikowane - co jest w składzie
Badania naukowe potwierdzają, że prawidłowe żywienie od pierwszych dni życia ma olbrzymi wpływ na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Wkrótce po urodzeniu kształtują się wszystkie najważniejsze funkcje organizmu. Aby proces ten przebiegał prawidłowo, maluch potrzebuje wielu składników odżywczych. W następnych miesiącach wymagania żywieniowe dziecka jeszcze rosną, wzrasta jego zapotrzebowanie na bardziej wartościowy pokarm. Dlatego w składzie mleka modyfikowanego – zarówno pierwszego, jak i następnego – znajdują się substancje, które znaleźć można w pokarmie matki, a które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju. Jednym z nich jest łatwo przyswajalne białko, które jest podstawowym budulcem dla organizmu noworodka oraz tłuszcze, będące źródłem energii. Bardzo cenne są długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA), które wpływają korzystnie na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, zdolności poznawczych, językowych, proces zapamiętywania oraz na ostrość widzenia u dziecka. Konieczne do rozwoju wzroku, ale również innych funkcji życiowych, są witaminy, szczególnie witamina A. W składzie mleka modyfikowanego znajduje się również witamina D, która zapewnia prawidłowy rozwój kości, a której jest zbyt mało nawet w naturalnym pokarmie z piersi. Istotne jest też zapobiegające anemii żelazo – ważne dla prawidłowego wytwarzania czerwonych krwinek, wspomagające rozwój psychiczny i fizyczny dziecka – oraz niezbędny do produkcji hormonów tarczycy jod. W sztucznym mleku znajdują się też pierwiastki śladowe, takie jak magnez, miedź, cynk, wapń, czy selen, który jest naturalnym przeciwutleniaczem – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Mleko modyfikowane początkowe
Przeznaczone jest dla noworodków i niemowląt do ukończenia 4. miesiąca życia.
Mleko następne
To produkty dla dzieci od 5. do 12. miesiąca życia. Dzieci do dwóch lat powinny pić mleko typu junior. W asortymencie mieszanek mlecznych znajdziesz również mleka specjalne: mleko zagęszczone (kleikiem ryżowym lub skrobią ziemniaczaną) dla dzieci, którym się ulewa, mieszankę mlekozastępczą dla uczuleniowców. Są też mleka dla wcześniaków i dzieci ze zmniejszonym apetytem.
Mleko z omega-3
Od kilku lat obecne są na rynku mleka modyfikowane wzbogacone w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, pochodzące z rafinowanego oleju rybiego. Kwasy te są bardzo cenne dla zdrowia: zmniejszają ryzyko miażdżycy, poprawiają ostrość widzenie, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu niemowlęcia.
10 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o karmieniu butelką [WIDEO]
Odpowiedni pokarm wpływa na rozwój dziecka
Warto wiedzieć, że to, co dajemy do jedzenia niemowlęciu, wpływa na jego zdrowie i kondycję w przyszłości. Odpowiedni pokarm rozwija inteligencję małego człowieka, ale również chroni jego organizm – zmniejsza ryzyko zawałów serca, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy oraz osteoporozy, gdy dziecko będzie już dorosłym człowiekiem. Na przykład długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LCPUFA powodują obniżenie ciśnienia tętniczego, a ma to wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w wieku późniejszym.
Mleko modyfikowane z prebiotykami
Bardzo cenne dla zdrowia są prebiotyki, które na wzór mleka matki wprowadzono niedawno do składu mleka modyfikowanego. Substancje te działają w układzie pokarmowym, gdzie sprzyjają rozwojowi dobroczynnych bakterii, które hamują rozwój bakterii złych, czyli chorobotwórczych. Okazało się, że maluszki karmione piersią w drugim tygodniu życia miały 2–3 razy więcej pożytecznych bakterii niż dzieci karmione sztucznie. Dlatego były bardziej odporne na infekcje i rzadziej chorowały. Aby dać taką samą szansę niemowlętom pijącym mleko modyfikowane, do mieszanek mlecznych zaczęto dodawać specjalne kompozycje prebiotyków. Odporność wzmacniają również obecne w składzie mleka modyfikowanego nukleotydy – podstawowe składniki budulcowe DNA.
Prebiotyki – co to takiego?
Jedno z największych odkryć ostatnich lat. Są to specyficzne składniki węglowodanów – oligosacharydy. Występują naturalnie w mleku matki, odgrywając tam niezwykłą rolę: biorą udział w procesie dojrzewania mózgu dziecka, wiążą toksyny, a przede wszystkim są "pokarmem" dla bifidobakterii – korzystnych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym dziecka, które regulują proces trawienia i wzmacniają odporność. W mleku krowim prebiotyki nie występują, ale od kilku lat są obecne w mlekach modyfikowanych – do mieszanek dodaje się oligosacharydy pozyskiwane głównie z cykorii. Korzyści dla niemowlęcia: ograniczają oraz łagodzą biegunkę, zapobiegają zaparciom, ułatwiają wchłanianie wapnia, a przez to zapobiegają osteoporozie, zapobiegają zakażeniom, działają immunosupresyjnie (wspomaganie reakcji na szczepienie przeciwodrowe), zapobiegają rozwojowi raka jelita.
Mleko modyfikowane dla alergika
Niektóre mleka modyfikowane, choć są stworzone z mleka krowiego, mają obniżone właściwości alergizujące. Jest to możliwe dzięki specjalnemu procesowi modyfikacji, w którym białko zostało poddane częściowej hydrolizie, czyli rozbiciu na mniejsze cząsteczki. Takie mleko hipoalergiczne (HA) podaje się dzieciom, u których istnieje ryzyko wystąpienia alergii (ma ją któreś z rodziców lub rodzeństwa). Ponieważ w jego składzie nie ma glutenu, mleko takie nadaje się też dla dzieci uczulonych na tę substancję. Dla dzieci ze stwierdzoną alergią przeznaczone są natomiast preparaty mlekozastępcze (hydrolizaty białkowe), w których cząsteczki białka zostały podzielone na fragmenty tak małe, że są niemal całkowicie pozbawione właściwości alergizujących.
Mleko modyfikowane
Zobacz, na co zwrócić uwagę, wybierając dla dziecka mleko modyfikowane.