Znaczenie białka w diecie dziecka

2016-05-30 10:31

Białko jest ważnym składnikiem diety dziecka. Rodzice często nie wiedzą, że jego ilość i jakość odgrywają kluczową rolę w programowaniu żywieniowym maluchów. Niedobór lub nadmiar białka w równym stopniu mogą utrudniać zdrowy start w przyszłość.

Karmienie niemowląt z alergią pokarmową
Autor: Thinkstockphotos.com Co robić, jeśli pojawia się alergia pokarmowa, bo dziecko uczula pokarm matki.

Spis treści

  1. Zadbaj o odpowiednią ilość i jakość białka w diecie dziecka

11 maja 2016 z inicjatywy firmy Nestlé odbyła się debata dotycząca roli białka w epigenetycznym programowaniu żywieniowym. Uczestniczący w niej eksperci - dr hab. n. med. Iwona Wybrańska (prof. UJ , biolog molekularny), dr n. med. Małgorzata Gołkowska (neonatolog, pediatra), dr hab. n. med. Robert Śmigiel (pediatra, genetyk) oraz mgr inż. Dorota Gawrońska ‒ specjalista ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition ‒ przeanalizowali wpływ odpowiednich proporcji tego ważnego dla organizmu najmłodszych składnika odżywczego.

Podczas debaty prelegenci często odwoływali się do potrzeby edukowania rodziców i uświadamiania im podstawowych zasad żywienia, a przede wszystkim istoty kształtowania prawidłowych nawyków na możliwie wczesnym etapie życia dziecka. Uznali, że najbliższe otoczenie małego człowieka może wpływać na ekspresję jego genów, a to ma fundamentalne znaczenie w procesie dbania o jego prawidłowy rozwój i zdrowie w  przyszłości. Rodzicom przypada w udziale niezwykle ważne zadanie –  czujne obserwowanie rozwoju maluchów i troska o dostarczanie im składników odżywczych ‒ niezbędnych chociażby do  prawidłowego, harmonijnego wzrostu.

Nestle - znaczenie białka w diecie dziecka - konferencja
Autor: materiały prasowe
Warto wiedzieć

- Nadwaga i otyłość są narastającym problemem zdrowotnym, dlatego zwiększa się zainteresowanie metodami zapobiegania ich występowaniu. W ostatnim okresie szczególne znaczenie przypisuje się teorii wczesnego programowania metabolicznego, która zakłada, iż ekspozycja na różne doświadczenia, w tym żywieniowe, w tak zwanych krytycznych okresach życia pre- i postnatalnego programuje rozwój osobniczy i zdrowie w dalszych, nawet odległych latach życia. W wielu badaniach obserwacyjnych i epidemiologicznych dowiedziono, że istnieje zależność pomiędzy urodzeniową masą ciała lub żywieniem we wczesnym okresie życia (m.in. zbyt szybkimi przyrostami masy ciała w pierwszych miesiącach życia) a ryzykiem rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca – zaznaczyła w swoim wykładzie dr n.med. Małgorzata Gołkowska.

Dr hab. n. med. Iwona Wybrańska podkreśliła misję propagowania znaczenia odpowiednich proporcji białka w diecie i kształtowania nawyków żywieniowych od początku życia dziecka, a dr hab. n.med. Robert  Śmigiel wskazał wpływ świadomych decyzji rodziców na harmonijny proces rozwoju najmłodszych, a przede wszystkim profilaktykę chorób dietozależnych.

Zadbaj o odpowiednią ilość i jakość białka w diecie dziecka

Przed ukończeniem 6. miesiąca życia dziecko podwaja swoją masę urodzeniową, a w ciągu roku nawet ją potraja. W tym czasie o połowę zwiększa się także jego długość ciała. Aby wszystkie te procesy przebiegały harmonijnie i zapewniały młodemu człowiekowi dobry start w życie, celem każdej mamy powinno być dostarczenie mu odpowiedniej ilości białka – z uwzględnieniem równie ważnej jego jakości.Białko to ważny budulec, często porównywany do fundamentu budowli, jaką jest ludzki organizm. By piął się on proporcjonalnie w górę, muszą zostać zachowywane odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Podobnie jest z naszymi maluszkami – by proces ich wzrostu przebiegał prawidłowo, ich dieta powinna dostarczać optymalnych ilości poszczególnych składników odżywczych – unikać należy niedoborów, ale również nadmiarów każdego z nich.

Warto wiedzieć

- Wychowanie dziecka, troska o to, by było zdrowe i szczęśliwe to wielkie wyzwanie dla rodziców. Nestlé Nutrition od lat stara się opracowywać takie receptury  produktów dla niemowląt i małych dzieci, które pomagają budować podstawy zdrowej diety i prawidłowego rozwoju. Nie ukrywam, że wierzymy w poprawę niepokojących danych odnośnie jakości żywienia naszych dzieci, wierzymy też w siłę programów edukacyjnych ‒ obecnie dzieci otrzymują znacznie większą ilość białka niż wynosi ich zapotrzebowanie – podkreśla mgr inż. Dorota Gawrońska, specjalista ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition. - Pilnowanie odpowiednich ilości białka ma fundamentalne znaczenie. Dlatego Nestlé poprzez swoje mleko następne NAN OPTIPRO® 2 promuje zasadę – nie za mało, ale i nie za dużo. W sam raz! To wysoka jakość białka przy możliwie niskim jego poziomie, uzyskana dzięki unikalnej technologii, opracowanej w naszych laboratoriach ‒ dodaje.

Mamy wielką szansę wykształcić świadome pokolenie młodych ludzi, wpajając im zdrowe nawyki żywieniowe już w okresie niemowlęco ‒ dziecięcym. Firma Nestlé odwołując się do 150 lat doświadczeń i wieloletnich badań naukowych, opracowała unikalną technologię otrzymywania białka OPTIPRO® i wierzy, że dzięki temu ma swój wkład w ważną dla nas wszystkich sprawę – troskę o zdrowy start w przyszłość milusińskich. Wspierajmy się w tej wyjątkowej misji.

AKCJA PARTNERSKA (źródło: materiały prasowe Nestle Nutrition)

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza