Listerioza w ciązy. Listeria to bakteria niebezpieczna w ciąży
Listerioza w ciąży może być przyczyną poronienia, porodu płodu martwego czy też płodu z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Listerioza to bakteryjna choroba zakaźna, wywoływana przez Listeria monocytogenes. Śmiertelność z powodu listerii wśród noworodków wynosi około 80 procent. Jakie są objawy listeriozy w ciąży? Jak uniknąć zakażenia listerią w ciąży?
Spis treści
- Listerioza a ciąża
- Listerioza - objawy choroby
- Listerioza - jak można się zarazić?
- Listerioza - diagnostyka
- Jak uchronić się przed listeriozą
- Leczenie listeriozy
Listerioza w ciąży jest wyjątkowo niebezpieczna - zagraża nie tylko zdrowiu kobiety, ale i płodu. Listeria monocytogenes zazwyczaj występuje u zwierząt, ale i u około 10 procent ludzi bytuje na stałe w przewodzie pokarmowym.
Listerioza a ciąża
Konsekwencje zachorowania na listeriozę przez kobietę w ciąży mogą być tragiczne w skutkach. Przede wszystkim może dojść do poronienia, porodu płodu martwego czy też płodu z ciężką postacią listeriozy wrodzonej - szanse przeżycia noworodka są wtedy niewielkie.
Od kobiety ciężarnej zakażeniu może ulec płód lub noworodek, tuż po przyjściu na świat.
Noworodki zarażone tą bakterią mają często zapalenie spojówek oraz błon śluzowych nosa, a czasem również objawy zapalenia płuc. Towarzyszą temu zmiany skórne, drobne pęcherzyki i wybroczyny.
Listerioza - objawy choroby
Listerioza może przebiegać bezobjawowo, może też przypominać grypę. Do najczęstszych objawów należą:
- wysoka gorączka
- wymioty
- biegunka
- drgawki
- czasowa utrata przytomności
W porę nie zdiagnozowana listerioza może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia lub też ogólnonarządowej bakteriemii.
Listerioza - jak można się zarazić?
Najczęściej do zakażenia dochodzi po spożyciu skażonej żywności. Uważać trzeba w szczególności na:
- mleko niepasteryzowane
- surowe i gotowane mięso
- fermentowane surowe kiełbasy
- surowe i wędzone ryby
- sery (żółte tarte oraz brie, camembert czy sery pleśniowe)
- pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb
- gotowe sałatki
- lody
Listerioza - diagnostyka
Chorobę rozpoznaje się na podstawie objawów klinicznych oraz badań diagnostycznych, które wskażą obecność Listeria monocytogenes we krwi, płynie mózgowo-rdzeniowym, wydzielinie z pochwy, stolcu czy smółce u u noworodków.
Jak uchronić się przed listeriozą
Bakteria listerii nie rozwija się w temperaturze niższej niż 2 st. C ani wyższej niż 45 st. C. Podczas obróbki cieplnej oraz pod wysokim ciśnieniem bakteria ginie. Kobiety w ciąży powinny przede wszystkim zrezygnować z:
- niepasteryzowanego mleka
- potraw z mięsa przechowywanych w lodówce przez kilka dni
- surowych ryb i owoców morza
- potraw mięsnych spożywanych na zimno
Powinny też zawsze przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków i dokładnie myć owoce oraz warzywa, a cytrusy dodatkowo parzyć.
Leczenie listeriozy
Jedyną metodą leczenia jest antybiotykoterapia. Choremu podaje się wtedy amoksycylinę z aminoglikozydem, kotrimoksazol oraz makrolidy.
Porady eksperta