Kwas DHA w ciąży niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka
Kwas DHA, należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3, jest niezbędny w czasie ciąży. Przede wszystkim gwarantuje on prawidłowy rozwój mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego oraz depresji poporodowej. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kwas DHA u ciężarnych.
Spis treści
- Kwas DHA może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i depresji poporodowej
- Kwas DHA to materiał budulcowy mózgu
- Kwas DHA gwarantuje prawidłowy rozwój wzroku
- Kwas DHA wzmacnia układ odpornościowy dziecka
- Kwas DHA zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny noworodka
Kwas DHA, podobnie jak kwas foliowy, jest niezbędny w czasie ciąży. Ten wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-3 nie tylko pozytywnie wpływa na stan zdrowia przyszłej mamy, lecz także odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Jego obecność w diecie ciężarnej może zapobiec niektórym powikłaniom ciążowym oraz niedorozwojowi dziecka.
Kwas DHA może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i depresji poporodowej
Prawidłowe spożycie kwasu DHA w czasie ciąży powoduje:
- nieznaczne wydłużenie czasu trwania ciąży
- zwiększenie masy urodzeniowej noworodka
- obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych powikłań ciążowych, m. in. stanu przedrzucawkowego, odklejenia się łożyska i porodu przedwczesnego
Jak wynika z badań naukowców z Cochrane Pregnancy and Childbirth oraz South Australian Health Medical Research Institute (SAHMRI)¹, regularne spożywanie kwasów omega-3
- obniża ryzyko przedwczesnego porodu (przed 37. tygodniem ciąży) o 11%
- obniża ryzyko porodu przed 34. tygodniem ciąży o 42%
- zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową (poniżej 2500 g) o 10%
W jakich ilościach należy przyjmować kwasy omega-3, aby zapobiec przedwczesnemu porodowi? Badacze przekonują, że optymalna dawka to od 500 do 1000 miligramów (mg) długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierających co najmniej 500 mg DHA) na dobę, przyjmowana począwszy od 12 tygodnia ciąży.
Poza tym kwas DHA znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych i po porodzie.
WARTO WIEDZIEĆ>>BABY BLUES - smutek poporodowy to nie depresja poporodowa
Kwas DHA to materiał budulcowy mózgu
Kwas DHA jest jednym z głównych materiałów budulcowych mózgu (stanowi aż 30 proc. kory mózgowej). Gromadzi się w nim między 26. a 40. tygodniem ciąży - wtedy, kiedy następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i ośrodkowego układu nerwowego (OUN), wykształcają się funkcje poznawcze oraz narządy mowy. Ponadto kwas DHA działa neuroprotekcyjne na mózg - chroni neurony przed rozwojem zmian zapalnych, a co za tym idzie - przed ich uszkodzeniem. Niedobór kwasu DHA w ciąży może doprowadzić do niedorozwoju mózgu i różnych zaburzeń układu nerwowego, które mogą się ujawnić dopiero po wielu latach i skutkować problemami z pamięcią, uczeniem się, obniżeniem zdolności percepcji i zmianami emocjonalnymi. Profilaktyczna suplementacja DHA zmniejsza ryzyko rozwoju porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu i dysleksji u dzieci. Ponadto badania wykazują, że dzieci matek, które suplementowały w ciąży kwas DHA, mają lepsze wyniki w testach na inteligencję, niż ich rówieśnicy, którzy w życiu płodowym nie otrzymywali tego dobroczynnego kwasu.
Kwas DHA - dawkowanie w ciąży
Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety w ciąży - w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA - powinny przyjmować nie mniej niż 600 mg DHA dziennie. Z kolei kobiety w ciąży o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego powinny przyjmować 1000 mg DHA dziennie. Suplementację należy rozpocząć już w pierwszym miesiącu ciąży.
Kwas DHA gwarantuje prawidłowy rozwój wzroku
Kwas DHA jest także ważnym składnikiem budulcowym siatkówki oka (w fosfolipidach receptorów siatkówki stanowi 20-25 proc.). Suplementacja DHA w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Z kolei u dzieci kobiet, które w okresie ciąży zmagały się z niedoborem DHA, występuje podwyższone ryzyko retinopatii prowadzącej do nieprawidłowego widzenia z całkowitą utratą zdolności widzenia włącznie.
Kwas DHA należy przyjmować także po ciąży
W momencie przyjścia na świat (nawet w przypadku zdrowych niemowląt) zarówno mózg, jak i narząd wzroku nie są całkowicie rozwinięte. Aby dalszy proces rozwoju tych narządów przebiegał prawidłowo, należy dbać o suplementację kwasu DHA także u matek karmiących piersią, a później u samych niemowląt, w ilości przynajmniej 100 mg dziennie.
Kwas DHA wzmacnia układ odpornościowy dziecka
Suplementowanie kwasu DHA w ciąży (w dawce 400 mg dziennie) przyczynia się do wzmocnienia odporności dziecka. Tak wynika z badań naukowców z Emory University w Atlancie, które zostały opublikowane w 2013 roku w piśmie "Pediatrics".
Ponadto kwas DHA wzmacnia serce dziecka, wpływa na przyrost tkanki kostnej i o 70 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy i alergii.
W pierwszych miesiącach życia dzieci, których matki przyjmowały kwas DHA w czasie ciąży, stwierdzono skrócenie różnych objawów przeziębienia (łącznie o 24 proc.). Zauważono także, że krócej utrzymywały się kaszel (o 26 proc.), wydzielina z dróg oddechowych (o 15 proc.) i świszczący oddech (o 30 proc.). Jedynym objawem chorobowym, który obserwowano u nich dłużej (o 22 proc.), był wyprysk na skórze.
Z kolei po ukończeniu przez dzieci pół roku odnotowano skrócenie takich objawów chorobowych, jak gorączka (o 20 proc.), wydzielina z nosa (o 13 proc.), trudności z oddychaniem (o 54 proc.), wysypka (o 23 proc.), ale wydłużenie czasu, w którym dzieci wymiotowały (o 74 proc.).
Inne badania wykazują, że podaż ponad 400 mg DHA redukuje ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych i kataru siennego u dzieci w 1. roku życia.
Ryby nie najlepszym źródłem kwasu DHA dla kobiet w ciąży
Kwas DHA w największym stężeniu jest obecny w tłustych rybach morskich. Jednak istnieje ryzyko, że są one zanieczyszczone metalami ciężkimi (np. rtęć, ołów), dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami (PCB), które mogą być szkodliwe dla płodu. W związku z tym Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca kobietom w ciąży i dzieciom do 7. roku życia ograniczenie spożycia ryb morskich, w szczególności tuńczyka i łososia (nie powinny być spożywane częściej niż raz w tygodniu). Natomiast Państwowy Zakład Higieny poza łososiami odradza spożywania także śledzi. Z kolei specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka zalecają kobietom w ciąży całkowicie wyeliminować nie tylko ryby łowione z zanieczyszczonych wód, lecz także surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów.
SPRAWDŹ>> Które ryby można jeść w ciąży?
A co z preparatami z DHA, których źródłem pochodzenia są ryby morskie? Tego typu preparaty zazwyczaj są bezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, jak i niemowląt, ponieważ wysokie standardy produkcji oraz rafinacji oleju zapewniają praktycznie całkowitą redukcję zanieczyszczeń, takich jak dioksyny, metale ciężkie i PCB.
Ponadto stosowanie DHA pochodzącego z oleju rybiego niesie za sobą dodatkową korzyść w postaci suplmentacji EPA (oleju eikozapentaenowego), który ma bezpośredni wpływ na uprawnienie transportu DHA przez łożysko do płodu.
Kwas DHA zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny noworodka
Źródło: lifestyle.newseria.pl
Bibliografia:
1. Omega-3 fatty acids reduce the risk of premature birth, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115154933.htm
Porady eksperta