Dieta przy cukrzycy ciążowej
Dieta przy cukrzycy ciążowej powinna być bogata w węglowodany złożone i błonnik. Jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę ciążową, powinnaś uważać na to, co jesz. Unikać powinnaś tłuszczów i węglowodanów prostych. Zachowanie takiej dyscypliny pomoże ci unormować stężenie glukozy we krwi. Co można jeść, a czego nie mając cukrzycę w ciąży?
Spis treści
- Dieta przy cukrzycy ciążowej: ile kalorii, ile posiłków?
- Prawidłowa waga w ciąży
- Dieta przy cukrzycy ciążowej: dobre węglowodany
- Dieta przy cukrzycy ciążowej: tłuszcze i białka
Dieta przy cukrzycy ciążowej powinna, tak jak dieta cukrzycowa, zawierać wszystkie składniki pokarmowe: białko, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne. Są konieczne dla prawidłowego rozwoju dziecka i dla utrzymania w dobrej formie twojego organizmu. To, co jest dla ciebie istotne, to zachowanie reżimu kalorycznego, regularne posiłki oraz dobór produktów i sposób ich przyrządzania.
Dieta przy cukrzycy ciążowej: ile kalorii, ile posiłków?
To, co zjesz każdego dnia, powinno dostarczać 1800–2200 kcal (lepiej mniej niż więcej).
Dobową dawkę kaloryczną wyliczysz na podstawie prawidłowej masy ciała sprzed ciąży (przy prawidłowej wadze przed ciążą - na każdy kilogram należnej masy ciała przypada ok. 35 kcal).
Ta stała dawka kalorii powinna się rozkładać na 5-6 niezbyt obfitych posiłków, jedzonych o stałych porach: I i II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację oraz koniecznie mały posiłek przed snem (jogurt lub kromka chleba), jednak nie później niż o godz. 22.
Prawidłowa waga w ciąży
Ustalisz ją na podstawie współczynnika masy ciała BMI: wagę sprzed ciąży w kilogramach dzielisz przez wzrost w metrach, podniesiony do kwadratu. Twoja waga przed ciążą była prawidłowa, jeśli wynik, czyli twój BMI, mieści się w granicach od 19 do 26. Na każdy kilogram należnej masy ciała przypada ok. 35 kcal. Jeśli więc twoja prawidłowa waga przed ciążą wynosiła np. 60 kg, to dobowa wartość kaloryczna twojej diety wynosi ok. 2100 kcal. Swój wskaźnik BMI możesz również obliczyć za pomocą kalkulatora wagi.
Dieta przy cukrzycy ciążowej: dobre węglowodany
Przy cukrzycy ciążowej ważne jest, by unikać dużych wahań stężenia glukozy we krwi, utrzymać stałą, prawidłową jego wartość.
Służy temu zarówno rozłożenie tego, co jesz, na kilka niewielkich posiłków, jak i oparcie diety na produktach zawierających węglowodany złożone. Organizm trawi je i wchłania uwolniony z nich cukier powoli, nie powodując nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Powinny one wchodzić w skład każdego posiłku i stanowić ponad połowę twojego dziennego jadłospisu (55-60 proc.). Te produkty to:
- pieczywo z grubego przemiału i z dodatkiem otrębów
- pieczywo chrupkie
- ziemniaki
- kasze
- płatki owsiane
- płatki jęczmienne
- ryż
- makarony
Jadaj też dużo warzyw - są bogate w zalecany w diecie cukrzycowej błonnik.
Bez ograniczeń możesz jeść:
Ostrożność jest natomiast wskazana w przypadku produktów, które zawierają dużo cukrów prostych (te przenikają szybko do krwi i powodują nagły wzrost stężenia glukozy).
Powinnaś więc ograniczać spożycie owoców i soków owocowych (te ostatnie najlepiej pić rozcieńczone pół na pół z wodą). Owoców i soków owocowych nie powinnaś jeść i pić później niż do godziny 18.
Wyeliminuj z diety owoce bardzo słodkie:
a także słodkie syropy, wszelkie napoje słodzone, słodzone jogurty i serki, ciastka, słodycze, cukier, czekoladę, miód, dżemy, lody, chałwę.
Kontrola cztery razy dziennie
Stężenie glukozy we krwi trzeba kontrolować na bieżąco. Najprostszą metodą jest oznaczanie stężenia cukru (za pomocą glukometru) z kropli krwi uzyskanej z nakłutego palca. Taką operację rób 4 razy dziennie: rano na czczo oraz 1 lub 2 godziny po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Norma wynosi 130 mg/dl po 1 godzinie od zjedzenia posiłku lub 120 mg/dl po 2 godzinach.
Dieta przy cukrzycy ciążowej: tłuszcze i białka
Oprócz węglowodanów ważnym źródłem energii, witamin i minerałów jest białko, które powinno stanowić 15–20 proc. twojego jadłospisu. Powinnaś je jadać przede wszystkim w postaci chudych mięs (drób, ryby, chuda cielęcina) oraz mleka i przetworów mlecznych. Ważne jest jednak, by te ostatnie zawierały jak najmniej tłuszczu i nie były słodzone (mleko 0,5 proc., jogurty, kefiry i twarogi naturalne, bez dodatku owoców, chude sery bez śmietanki).
Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30 proc. diety.
Ważne: ograniczaj tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych, zwłaszcza oleju rzepakowego i oleju sojowego i oliwy z oliwek.
Wyeliminuj z diety:
- tłuste mięsa i wędliny
- smalec
- podroby
- mięso gęsi
- mięso kaczki
- pełne mleko
- tłuste twarogi
- żółte sery
- śmietanę
- majonez
Surówki przyrządzaj z dodatkiem winegretu przygotowanego na oleju; sosy do sałaty rób na chudym jogurcie.
To, co jesz, powinno być przyrządzane tak, by uniknąć dodatkowych porcji tłuszczu. Mięsa gotuj w wodzie i na parze, duś (bez obsmażania), piecz w pergaminie lub folii, ewentualnie na grillu.
W ogóle nie powinnaś jadać potraw smażonych; odpadają frytki, placki ziemniaczane, racuchy, smażone kotlety i ryby.
Jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę ciążową, powinnaś uważać na to, co jesz. Zachowanie takiej dyscypliny pomoże ci unormować stężenie glukozy we krwi.
miesięcznik "M jak mama"
Porady eksperta