Mleko modyfikowane - jak przygotować mieszankę pokarmu dla dziecka
2007-05-07
2:10
Źle przygotowane mleko modyfikowane nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych, może powodować kolki, wzdęcia, zatrucie pokarmowe. Unikniesz kłopotów, jeśli podczas przygotowywania mleka będziesz przestrzegać kilku prostych zasad.
Spis treści
miesięcznik "M jak mama"Przygotowanie mleka modyfikowanego:
- Sprawdź datę ważności mleka. Nie używaj również mieszanek, które były otwarte dłużej niż przez tydzień (w takim proszku namnożyły się bakterie).
- Umyj ręce, wyparz albo wysterylizuj butelkę i smoczek.
- Woda, której używasz, powinna być wysokiej jakości, niskozmineralizowana, najlepiej rekomendowana przez Instytut Matki i Dziecka. W Polsce są już nawet specjalne wody dla niemowląt, produkuje je Humana. Wodę zagotuj, potem ostudź do temperatury ok. 40ºC. Do przygotowania mieszanek nie używaj wrzątku: zbyt gorąca woda niszczy witaminy i składniki odżywcze. Odmierzoną ilość wlej do butelki.
- Wsyp do wody odpowiednią ilość mieszanki – zawsze tyle, ile zaleca producent na opakowaniu mleka. Miarki muszą być płaskie, a nie czubate.
- Zakręć butelkę z mlekiem. Potrząsaj nią do chwili, aż proszek całkowicie się rozpuści i w mleku nie będzie grudek.
- Sprawdź temperaturę mieszanki. Wylej kilka kropli na przegub dłoni – mleko powinno być ciepłe, ale nie może parzyć. Za gorące ostudź, zbyt chłodne podgrzej, np. wstawiając butelkę na kilka minut do naczynia z gorącą wodą.
- Niedopite przez niemowlę mleko wylej, bo jest znakomitą pożywką dla bakterii. Od razu umyj butelkę. W żadnym wypadku nie mieszaj starego mleka z nowym.
- Opakowania albo puszki z mieszanką szczelnie zamykaj, przechowuj w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.