Zrezygnuj z cukru dodanego, a poczujesz się lepiej! GALERIA
Czym jest cukier dodany? To cukier, o istnieniu którego nie masz pojęcia. Znajduje się w składzie wielu produktów spożywczych, podnosi ich kaloryczność i szkodzi twojemu zdrowiu. Pozbądź się go, a od razu zobaczysz zmiany!
Cukier, jeden z węglowodanów, to naturalny składnik wielu produktów: znajduje się w owocach i warzywach, ale i nabiale czy produktach zbożowych. Ale cukier naturalny to co innego niż cukier dodany.
Ten drugi to składnik, który znajduje się w składzie różnych produktów spożywczych, które na pierwszy rzut oka, w ogóle nie powinny go zawierać. Bo o ile można się domyślić, że cukier znajduje się w wodzie owocowej, o tyle trudno podejrzewać, że jest również w recepturze musztardy!
Cukier dodany - jak go unikać?
Zupełne wykluczenie ze swojej diety cukrów dodanych jest prawie niemożliwe, ale można je ograniczyć. Najlepiej, aby stanowiły nie więcej niż 10 proc. codziennej liczby spożywanych kalorii.
Warto zwracać na to uwagę, ponieważ cukier dodany jest nie tylko kaloryczny, ale i niezdrowy – wpływa negatywnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Jeśli się go pozbędzie poczujesz lepiej, piękniej i lżej. Jak to zrobić?
Po pierwsze, jeśli już się do zabierzesz do ich ograniczania, pamiętaj, że cukry dodane to nie tylko sam biały cukier. Pod tą nazwą ukrywa się też syrop kukurydziany, fruktozowy, cukier trzcinowy, syrop z agawy, cukier kokosowy, syrop jęczmienny i inne. Sprawdź tutaj jakie są zdrowe zamienniki cukru!
Po drugie: pewnym sposobem jest rezygnacja z gotowej, paczkowanej żywności na rzecz potraw świeżych i surowych lub tych przygotowywanych we własnej kuchni. Jeśli z jakiegoś powodu musisz kupić gotową żywność, czytaj etykiety żywieniowe. Jeśli wiesz, ile cukru zawiera dany produkt, możesz ograniczyć jego zjedzoną ilość.
Pij też wodę zamiast napojów gazowanych i sportowych, unikaj słodyczy, wyrobów cukierniczych i gotowych dań w słoikach, torebkach i do odgrzewania w mikrofali.
Porady eksperta