Żółta strefa. Czy restauracje są otwarte?
W całej Polsce z dniem 10 października wprowadzono żółtą strefę. Czy w związku z tym można chodzić do restauracji? Czy pozostaje tylko zamawianie jedzenia na wynos? Zobaczcie, na jakich zasadach funkcjonują restauracje w żółtej strefie.
Od soboty 10 października w całym kraju wprowadzono żółtą strefę. W związku z tym każdy musi nosić maskę w przestrzeni publicznej. Mówiąc to mamy na myśli prawidłowe jej noszenie - nie z nosem poza maską! Zakładamy maseczkę tak, żeby zasłonić usta i nos. Tylko w ten sposób zapewnimy bezpieczeństwo innym i ograniczymy rozprzestrzenianie się koronawirusa.
Polecamy zobaczyć, gdzie tej maski nie musimy zakładać: Gdzie nie trzeba nosić maseczki? Strefa żółta
Jak funkcjonują restauracje w strefie żółtej? Póki co - normalnie. Ale są zasady:
- zakrywaj usta i nos do momentu zajęcia miejsca przy stoliku,
- obsługa zakrywa usta i nos,
- istnieje limit: 1 osoba/4m2.
Rząd i lekarze apelują, aby potraktować zagrożenie bardzo poważnie. W miarę możliwości ograniczać kontakty towarzyskie, nie narażać bez potrzeby siebie i innych, nosić maseczkę... Wzrost zakażeń koronawirusem jest bardzo duży, a nikt nie chce ponownego lockdownu, także ze względów finansowych.
Należy zachowywać się według zasady DDM - Dezynfekcja, Dystans, Maseczki. I pamiętajmy - tam, gdzie jest czerwona strefa obowiązują dużo większe ograniczenia. Na przykładzie restauracji będzie to:
- 1 osoba na 4 m2 w restauracjach. Dodatkowo restauracje czynne tylko w godzinach 6:00-22:00
- w godzinach nocnych możliwość korzystania z restauracji tylko na zasadzie na wynos lub z dowozem