Zdrowy tłuszcz obniży twoje ciśnienie. Wystarczą tylko 3 gramy dziennie
Analiza dziesiątek badań wykazała, że aby obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, nie potrzeba wiele. Wystarczy dostarczać organizmowi jeden ważny składnik w postaci diety bądź suplementacji. Optymalna ilość potrzebna do obniżenia ciśnienia to zaledwie trzy gramy dziennie. O jaki składnik chodzi?
Wcześniejsze badania sugerowały, że kwasy omega-3 mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, ale konkretna ilość, jaką powinniśmy dostarczać organizmowi, była nieokreślona. Dzięki nowej analizie naukowcy zdołali oszacować, ile kwasów tłuszczowych wystarczy, by pozytywnie wpływać na układ krążenia. Badanie opublikowane w Journal of the American Heart Association dotyczyło korelacji między ciśnieniem krwi a dwoma kwasami tłuszczowymi omega-3, czyli kwasem dokozaheksaenowym (DHA) i kwasem eikozapentaenowym (EPA).
Niewiele wystarczy, by obniżyć ciśnienie krwi
Eksperci przeanalizowali 71 badań klinicznych opublikowanych w latach 1987-2020, by zbadać związek między spożywaniem kwasów tłuszczowych a ciśnieniem krwi u 5 tys. dorosłych cierpiących na nadciśnienie tętnicze lub z zaburzeniami poziomu cholesterolu oraz bez nich. Uczestnikami badania było osoby z całego świata w wieku od 22 do 86 lat, które dostarczały kwasy omega-3 poprzez dietę i/lub suplementację średnio przez 10 tygodni.
Okazało się, że wystarczy niewiele, by obniżyć ciśnienie krwi. Autor analiz dr Xinzhi Li wyjaśnia: "Według naszych badań, przeciętny dorosły może osiągnąć niewielkie obniżenie ciśnienia krwi po spożyciu około 3 gramów dziennie kwasów tłuszczowych".
Badania wykazały, że osoby z prawidłowymi wartościami ciśnienia, które spożywały 2-3 gramy dziennie kombinacji dwóch kwasów tłuszczowych omega-3, obniżyli skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi średnio 2 mmHg, w porównaniu z osobami, które nie stosowały kwasów EPA i DHA. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi osiągnęły lepsze wyniki. Stosując 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie obniżyli swoje ciśnienie krwi średnio o 4,5 mmHg.
Naukowcy podkreślają, że różnice w sposobie pomiaru ciśnienia u uczestników oraz źródłach pochodzenia kwasów omega-3, mogą wpływać na rezultaty przeprowadzonych analiz, dlatego potrzebne są dalsze badania.
Źródła kwasów omega-3
Zarówno kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) znajdują się w wielu produktach. Najwięcej można ich znaleźć w owocach morza takich jak tuńczyk, sardynki, pstrąg, łosoś, ostrygi i śledź. Jeśli nie możesz regularnie pożywać tłustych owoców morza, dobrą alternatywą mogą być dla ciebie suplementy diety zawierające kwasy omega-3.
Dr Li tłumaczy: "Suplementy z alg z kwasami tłuszczowymi EPA i DHA są również opcją dla osób, które nie spożywają ryb ani innych produktów zwierzęcych".