Zbadano paprykę z Lidla i Biedronki. Wiadomo, która była „faszerowana” pestycydami
Fundacja Pro-Test po raz kolejny wzięła pod lupę warzywa z Lidla i Biedronki. Tym razem badaniom zostały poddane papryki. Co ustalono? Co ważne, żadna z papryk nie miała przekroczonej normy, jeśli chodzi o dopuszczalny poziom pestycydów, co nie znaczy, że nie miała ich wcale. Wyjaśniamy, jakie pestycydy znaleziono w dyskontowych paprykach i jaki może być ich wpływ na organizm.

Zbadano paprykę z Lidla i Biedronki - w której było więcej pestycydów?
Fundacja Pro-Test regularnie bada owoce i warzywa z popularnych sieci sklepów pod kątem obecności w nich pestycydów.
Tym razem pod laboratoryjną lupą znalazła się czerwona papryka rodem z Hiszpanii, zaczerpnięta z najpopularniejszych dyskontów: Biedronki i Lidla. Jakie były wyniki badań?
W papryce z Lidla znaleziono dwa pestycydy. W biedronkowych paprykach – pestycydów było pięć. Jakie substancje znaleziono? Jak mogą wpływać na zdrowie konsumentów?
Jakie pestycydy w papryce z Biedronki i Lidla
Papryka z Lidla zawierała: fludioksonil oraz cyprodynil. Papryka z Biedronki, oprócz wspomnianego powyżej fludioksonilu, zaweirała azoksystrobinę, metoksyfenozyd, metrafenon oraz spirotetramat.
Co istotne – limity dopuszczalnych stężeń nie zostały przekroczone, co nie zmienia faktu, że mieszkanka pestycydów może mieć wpływ na organizm.
Pamiętajmy o narażeniu na toksyczne substancje również z innych źródeł: warzyw, owoców, powietrza, wody – przykładowo, mikroplastik jest obecny nie tylko w wodzie butelkowanej, ale też tej z kranu. W innych produktach mogą być inne pestycydy, co w konsekwencji może powodować tzw. efekt koktajlu.
CZYTAJ TEŻ: Łyżka mikroplastiku w mózgu. Wyniki nowych badań szokują
Ilości pestycydów w paprykach z dyskontów
Jakie ilości pestycydów były w paprykach z Lidla i Biedronki?
- fungicyd fludioksonil, Lidl: 0,006 mg/kg; Biedronka: 0,042 mg/kg – podejrzewa się, że może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i działać mutagennie na DNA, ale na ten moment nie ma wiarygodnych badań, które jednoznacznie by to potwierdzały.
- fungicyd cyprodynil, Lidl: 0,008 mg/kg, w badaniach na zwierzętach stwierdzono toksyczny wpływ na nerki i wątrobę. Norma wynosi 1,5 mg/kg, stwierdzone ilości były śladowe.
- fungicyd azoksystrobina Biedronka: 0,015 mg/kg – badania wskazują, że może wykazywać toksyczne działanie na płód, ale wymagane są dalsze weryfikacje. Norma wynosi 3 mg/kg, a więc stwierdzone ilości były nieznaczne.
- fungicyd metrafenon, Biedronka: 0,012 mg/kg, potrzebne badania dotyczące wpływu na organizm, sądzi się, że może oddziaływać na gospodarkę hormonalną.
Fungicydy to środki chemiczne lub biologiczne stosowane do zwalczania grzybów i pleśni, które mogą atakować rośliny, powodując choroby. Fungicydy zapobiegają rozwojowi grzybów lub je niszczą, dzięki czemu chronią uprawy przed pleśnią, rdzą, mączniakiem i innymi infekcjami.
- insektycyd metoksyfenozyd, Biedronka: 0,014 mg/kg, zakazany w Polsce, w Hiszpanii dozwolony do końca marca 2026. Niektóre badania wskazują na możliwy toksyczny wpływ na tarczycę, nadnercza, wątrobę.
- insektycyd spirotetramat, Biedronka: 0,019 mg/kg, badania sugerują wpływ na płodność, rozwój płodu, toksyczne oddziaływanie na organizmy wodne. Norma to 1 mg/kg. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej substancja czynna spirotetramat będzie wycofana z rynku. Możliwość jej zakupu istnieje do końca czerwca 2025, możliwość używania – do końca października b. r.
Insektycyd to środek chemiczny lub biologiczny stosowany do zwalczania owadów, które mogą szkodzić roślinom, zwierzętom lub ludziom. Insektycydy eliminują szkodniki na różnych etapach ich życia – od jaj, przez larwy, po dorosłe owady.
Oświadczenie Lidl Polska - pełna treść
Co zrobić, żeby pozbyć się pestycydów z warzyw?
Jak zmniejszyć ryzyko spożycia papryki z pozostałościami pestycydów? Oto kilka skutecznych metod:
- Wybieraj ekologiczne produkty – papryka z upraw ekologicznych ma znacznie mniej pestycydów.
- Kupuj od lokalnych rolników – mniejsze gospodarstwa mogą używać mniej chemii niż wielkie farmy.
- Sprawdzaj listę „Parszywej Dwunastki” – papryka często jest na tej liście warzyw o wysokiej zawartości pestycydów, więc warto być ostrożnym.
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: W tych owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów
- Płukanie pod bieżącą wodą przez min. 30 sek. – usuwa część pestycydów, ale nie wszystkie
- Namaczanie w roztworze sody oczyszczonej uważąne jest za najlepszą metodę. Wymieszaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na litr wody. Zanurz paprykę na 15 minut. Dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Namaczanie w occie (lub w wodzie z cytryną) – skuteczne przeciw bakteriom i niektórym pestycydom. Wymieszaj ocet i wodę w proporcji 1:3. Zanurz paprykę na 10 minut, potem dobrze opłucz.
- Obieranie skórki – jeśli to możliwe, można obrać paprykę ze skórki, ale traci się wtedy część wartości odżywczych.
- Blanszowanie, czyli krótkie zanurzenie w gorącej wodzie może pomóc usunąć pestycydy, ale nie jest to metoda idealna. Najskuteczniejszym sposobem jest połączenie namaczania w sodzie i dokładnego płukania.
TO TEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: 10 warzyw, które skutecznie obniżają stan zapalny. Wpisz na listę zakupów
