Zbadano, jak jedzenie żurawiny wpływa na serce. Wyniki są jednoznaczne
Wzbogacenie codziennego menu o określoną porcję żurawiny będzie miało korzystny wpływ na serce - przekonują naukowcy, odwołując się do wyników najnowszych badań. A te są jednoznaczne: żurawina poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i może znacząco zmniejszać ryzyko chorób serca. Wyniki badania opublikowano w Food & Function.
O tym, że codzienne picie soku z żurawiny ma zbawienny wpływ na organizm, wiedziano już od jakiegoś czasu. Żurawina zawiera bowiem polifenole, mające korzystny wpływ na serce, bogata jest przede wszystkim w unikalne proantocyjanidyny, które mają inne właściwości niż polifenole występujące w innych owocach. Jak dotąd jednak nie było przekonujących badań, które dowiodłyby korzystnego wpływu na serce, jakie osoby całkowicie zdrowe mogłyby odnieść z jedzenia samej żurawiny.
Na czym polegało badanie?
Lukę tę postanowili zapełnić naukowcy, którzy zbadali skutki naczyniowe wynikające z codziennego spożywania żurawiny. W badaniu uczestniczyło 45 zdrowych mężczyzn - część z nich codziennie, przez miesiąc, spożywała liofilizowaną żurawinę w proszku w dawce 9 g (co odpowiada 100 g świeżej żurawiny), zaś ci, którzy znaleźli się w grupie kontrolnej, dostawali taką samą ilość proszku placebo.
Przed, w trakcie i po badaniu wszyscy mężczyźni mieli wykonane badania krwi, w których oceniano m.in. stężenie lipidów i poziom glukozy. Mieli również badania moczu (analizowano w nim zawartość metabolitów polifenolowych), a także mierzone ciśnienie, oceniane tętno, częstość akcji serca, wskaźniki powiększenia aorty, czy jej rozszerzenie - czynniki zależne od przepływu krwi.
Żurawina korzystnie wpływa na naczynia krwionośne
Badanie wykazało, że osoby, które spożywały żurawinę, miały znaczną poprawę wskaźnika nazywanego FMD (flow-mediated dilatation), czyli wielkości rozkurczu tętnicy zależnego od wzrostu przepływu krwi, co z kolei sygnalizuje poprawę funkcji serca i naczyń.
FMD jest czułym biomarkerem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a na jego podstawie można określić, jak naczynia krwionośne rozszerzają się, gdy zwiększa się przepływ krwi (i czy są dostatecznie elastyczne). Znaczna poprawa FMD następowała zarówno dwie godziny po pierwszym spożyciu, jak i po miesiącu codziennego jedzenia żurawiny co sugeruje zarówno natychmiastową, jak i długotrwałą korzyść z jedzenia żurawiny.
Naukowcy są zdania, że spożywanie żurawiny w ramach zdrowej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia poprzez poprawę funkcji naczyń krwionośnych.
Dr Ana Rodriguez-Mateos, starszy wykładowca na Wydziale Nauk o Żywieniu w King's College London i starszy autor badania skomentowała: „wzrost polifenoli i metabolitów we krwi i związana z tym poprawa w dylatacji zależnej od przepływu dzięki spożywaniu żurawiny podkreśla ważną rolę, jaką może ona odgrywać w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Fakt, że tę poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego zaobserwowano w przypadku ilości żurawiny, którą można rozsądnie codziennie spożywać sprawia, że żurawina jest ważnym owocem w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym dla ogółu społeczeństwa”.
Porady eksperta
Polecany artykuł: