Zaskakujące odkrycie naukowców. Ta dieta w ciąży może zmniejszać ryzyko autyzmu
Kobietom w ciąży zależy przede wszystkim na tym, żeby ich dziecko urodziło się w pełni zdrowe. Z tego względu starają się jeść zdrowo, stosują suplementy i dbają o odpowiednią ilość odpoczynku. Okazuje się, że niewielka zmiana w sposobie odżywiania może zmniejszyć ryzyko autyzmu aż o 20 proc. Wyniki nowych badań są zaskakujące.
Ryby w diecie
Spożywanie ryb w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko zdiagnozowania zaburzeń ze spektrum autyzmu u dziecka nawet o 20 proc., jak wykazują nowe badania. Co ciekawe, suplementacja olejem rybim nie przyniosła takich samych korzyści.
To badanie dostarcza jeszcze więcej dowodów na bezpieczeństwo i korzyści płynące z regularnego spożywania ryb w czasie ciąży. Inne udowodnione korzyści obejmują niższe ryzyko porodu przedwczesnego i lepszy rozwój poznawczy - powiedziała dr Emily Oken, współautorka badania, profesor Harvard Medical School i Harvard Pilgrim Health Care Institute.
Ciężarnym zaleca się spożywanie 8-12 uncji (około 2-3 porcji) owoców morza o niskiej zawartości rtęci tygodniowo, aby wspierać rozwój mózgu płodu.
Zaskakujące wnioski
Naukowcy z A.J. Drexel Autism Institute przeanalizowali nawyki żywieniowe 10 800 kobiet, w tym spożycie ryb oraz suplementację olejem rybim u 12 646 ciężarnych, badając związek między dietą a diagnozą autyzmu lub występowaniem cech autystycznych u dzieci. Wyniki opublikowano w wrześniowym numerze American Journal of Clinical Nutrition.
Około 65 proc. do 85 proc. uczestniczek przyznało, że nie stosuje suplementów zawierających olej rybi lub kwasy omega-3, pomimo tego, że są kluczowe dla funkcjonowania serca i mózgu.
Badanie wykazało, że związek między spożywaniem ryb w ciąży a niższym ryzykiem autyzmu był nieco bardziej zauważalny u dziewczynek. Naukowcy stwierdzili również, że suplementacja kwasami omega-3 w czasie ciąży nie miała związku z diagnozą spektrum.
Autorzy przyznali, że nie byli w stanie dokładnie ustalić, jakie ryby spożywały kobiety, na jakim etapie ciąży ani jaka dawka kwasów omega-3 była w ich suplementach.
Podkreślają natomiast, że istnieje duże prawdopodobieństwo redukcji ryzyka rozwoju autyzmu za sprawą spożycia ryb oraz uwzględnienia omega-3 w codziennej diecie. Kwasy te można znaleźć, poza rybami, w orzechach włoskich, siemieniu lnianym lub warzywach liściastych.