Zakażone mięso w sklepach. GIS podjął decyzję o wycofaniu skażonej partii mięsa
Główny Inspektorat Sanitarny zdecydował o wycofaniu ze sklepów drobiowych produktów mięsnych. Badania wykazały, że jest w nich obecna bakteria Salmonella. Sprawdź, jakich produktów unikać i co zrobić, jeśli już zostały zakupione.
GIS ostrzega przed Salmonellą w mięsie
GIS ostrzega przed spożywaniem produktów mięsnych, w których stwierdzono obecność bakterii Salmonelli. Jak ustalono, skażeniu uległa partia hamburgerów drobiowych marki Yano.
Spożycie takiego produktu może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. Produktów z zanieczyszczonej partii nie należy jeść. Poniżej podajemy specyfikację wycofanego produktu mięsnego.
CZYTAJ TEŻ: Znalazł się na "zakazanej liście". GIS ostrzega: ma działanie rakotwórcze
- Hamburger drobiowy Classic
- gramatura 250g
- marka Yano
- producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
- numer partii: 6350290081
- termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
- kod kreskowy: 5 900751 015603
Co zrobić po zjedzeniu skażonego mięsa?
W przypadku zatrucia Salmonellą u pacjentów pojawiają się dolegliwości żołądkowe jak bóle brzucha, biegunka, nudności i wymioty.
Ponadto pojawia się gorączka, której mogą towarzyszyć dreszcze. Chorzy odczuwają też osłabienie i bóle głowy. W przypadku wystąpienia niepokojących symptomów należy skontaktować się z lekarzem i zgłosić sytuację do lokalnej stacji Sanepidu.
CZYTAJ TEŻ: Bakterie, wirusy, jad kiełbasiany. GIS ostrzega: to skutki błędów, które popełniamy
GIS apeluje o niespożywanie skażonej partii mięsa i zwrot do sklepów, gdzie można ubiegać się o zwrot pieniędzy. Postępowanie w tej sprawie prowadzi Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu.