Zakazany w innych krajach, u nas wciąż stosuje się go w żywności. W tych produktach znajdziesz ten konserwant
Konserwanty są szeroko stosowane, szczególnie w żywności wysoko przetworzonej. Wiele się mówi o negatywnym wpływie tego typu produktów na zdrowie. Okazuje się, że niektóre substancje są na tyle szkodliwe, że mogą mieć wpływ na nieprawidłową pracę niektórych narządów. Jedną z nich jest E319. Nasz kraj dopuszcza stosowanie go żywności, podczas gdy w Japonii i innych krajach konserwant ten jest zakazany.
E319 to inaczej TBHQ (Tert-butylohydrochinon), czyli środek konserwujący, który pomaga stabilizować tłuszcze.
TBHQ znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Może występować jako składnik farb do ust oraz cieni do powiek. Niestety, w Polsce dopuszczony jest również jako środek konserwujący dodawany do żywności.
W tych produktach może znajdować się E319
TBHQ znajdziesz na etykietach produktów pod symbolem E319. Dlatego podczas zakupów koniecznie sprawdzaj etykiety, by uniknąć spożywania tego szkodliwego składnika.
E319 znajduje się m.in. w filetach, paluszkach rybnych czy kotletach rybnych, smalcu wołowym, smalcu wieprzowym, smalcu owczym, smalcu drobiowym, zupach w proszku, chipsach, gumach do żucia, czekoladzie, słodyczach oraz napojach gazowanych.
Szkodliwość TBHQ została potwierdzona przez liczne badania, z tego względu większość państw zakazała E319 do żywności. Niestety w Polsce wciąż stosowany jest w przemyśle spożywczym.
Dlaczego E319 jest szkodliwy?
Okazuje się, że nadmierne stężenie tego konserwantu niekorzystnie wpływa na pracę tarczycy, a co za tym idzie, może przyczynić się do zaburzenia produkcji odpowiednich ilości hormonów przez ten narząd. Może mieć to wpływ na nieprawidłową pracę układu pokarmowego, układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego.
Do objawów chorej tarczycy można zaliczyć m.in. biegunki, zaparcia, nadciśnienie, przewlekłe zmęczenie, wahania nastroju, mgłę mózgową, niskie libido, opuchliznę twarzy, problemy skórne oraz wypadanie włosów. Dokładne schorzenia wynikające z nieprawidłowej pracy tarczycy potwierdzą badania TSH, fT4 i fT3.
E319 nie tylko zaburza pracę tarczycy. Może również zaburzyć pracę nerek, obniżyć odporność oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych. Co więcej, może przyczynić się do rozwoju nowotworów.