Wysoki cholesterol i choroby serca. Oto efekty diety, która bije rekordy popularności
Dieta keto należy do jednej z najbardziej popularnych diet. Jej zwolennicy cenią ten styl odżywiania przede wszystkim za spektakularne efekty związane z utratą wagi. Okazuje się jednak, że dieta keto na dłuższą metę wcale nie jest dobra dla naszego organizmu.
Keto to skrót od ketozy, czyli stanu metabolicznego związanego z wykorzystaniem przez wątrobę zmagazynowanego tłuszczu do produkcji ketonów w celu pozyskania energii. Dodanie dużej ilości tłuszczy do diety i zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów polega na "oszukaniu" wątroby, która myśli, że brakuje jej węglowodanów. Stąd "spala" tłuszcz, czego efektem jest utrata zbędnych kilogramów.
Zwiększa ryzyko chorób serca i nie tylko
Naukowcy postanowili wziąć pod lupę ten popularny styl odżywiania. Wyniki badań mogą naprawdę szokować. Okazuje się, że spożywanie dużej ilości produktów bogatych w tłuszcze nasycone zwiększa produkcję cholesterolu LDL, który może gromadzić się w tętnicach i ograniczać przepływ krwi do serca i mózgu. Badanie zostało zaprezentowane w niedzielę na corocznej sesji naukowej American College of Cardiology na Światowym Kongresie Kardiologii.
- Nasze badanie wykazało, że regularne spożywanie diety ubogiej w węglowodany i bogatej w tłuszcze wiązało się ze zwiększonym poziomem cholesterolu LDL – lub „złego” cholesterolu – i wyższym ryzykiem chorób serca – powiedział główny autor badania, dr Iulia Iatan z Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul's Hospital i University of British Columbia's Center for Heart Lung Innovation w Vancouver w Kanadzie.
Naukowcy zdefiniowali dietę keto, czyli niskowęglowodanową jako 45 proc. całkowitej dziennej liczby kalorii pochodzących z tłuszczu i 25 proc. z węglowodanów.
Badanie polegało na porównaniu stanu zdrowia 1200 osób stosujących standardową dietę oraz 305 osób stosujących dietę niskowęglowodanową z przewagą tłuszczy. Dane pochodziły z brytyjskiej bazy UK Biobank, która śledziła zdrowie osób przez ok. dekadę.
Okazało się, że osoby, które stosowały dietę typu keto miały znacznie gorsze wyniki cholesterolu oraz były bardziej narażone na ryzyko rozwoju chorób serca.
Osoby na diecie LCHF miały wyższy poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i apolipoproteiny B, która pokrywa białka cholesterolu LDL. Okazało się, że te wyniki predysponują dwa razy bardziej do rozwoju chorób serca i nie tylko.
- Po średnio 11,8 latach obserwacji – i po uwzględnieniu innych czynników ryzyka chorób serca, takich jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, otyłość i palenie – osoby na diecie LCHF miały ponad dwa razy większe ryzyko wystąpienia kilka poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zatory w tętnicach, które wymagały otwarcia za pomocą stentów, zawał serca, udar i choroba tętnic obwodowych – powiedzieli naukowcy.
Okazuje się więc, że ten popularny model odżywiania, mimo że skuteczny w odchudzaniu, może wnieść wiele złego dla organizmu. Zwiększona podaż tłuszczu względem węglowodanów przyczynia się do rozwoju hipercholesterolemii, która zwiększa ryzyko zawału serca i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Dlatego, decydując się na dietę ketogeniczną, należy przede wszystkim kontrolować poziom cholesterolu.