Wsparcie dla osób z wysokim cholesterolem. Redukuje stan zapalny i zmniejsza ryzyko cukrzycy
Najnowsze badania opublikowane na łamach Scientific Reports wskazują, że odpowiednia suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Kluczem jest wpływ na stan zapalny, jaki towarzyszy chorobom kardiometabolicznym. Sprawdzamy szczegóły.
Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów omega-3 stąd tak ważna jest właściwa dieta a czasem nawet i suplementacja. Kanadyjscy naukowcy wyjaśniają, że ich badania rzucają nowe światło na rolę omega-3 w kontekście wpływu wysokiego cholesterolu na występowanie poszczególnych schorzeń.
Kwasy omega-3 chronią przed cukrzycą?
Badania przeprowadzone pod kierownictwem dr May Faraj, profesorki żywienia na Université de Montréal i dyrektorki jednostki badawczej ds. żywienia, lipoprotein i chorób kardiometabolicznych w Montreal Clinical Research Institute (IRCM) wskazują na bardzo istotną korelację.
Otóż ustalono, że pacjenci z wysokim poziomem “złego” cholesterolu, czyli lipoprotein niskiej gęstości (LDL) charakteryzują się także większym stanem zapalnym w tkance tłuszczowej aniżeli osoby z niskim cholesterolem LDL.
Dodatkowo naukowcy odkryli, że stan zapalny w obrębie tkanki tłuszczowej wiązał się z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów i tłuszczów. Tym samym wzrastało ryzyko cukrzycy typu 2.
Natomiast po połączeniu badań podstawowych z klinicznymi okazało się, że suplementacja olejem rybim omega-3 skutecznie hamowała wpływ złego cholesterolu na stan zapalny w tkance tłuszczowej oraz ryzyko cukrzycy czy chorób sercowo-naczyniowych.
Autorzy badań wyjaśnili także, że wdrożenie suplementacji wpłynęło pozytywnie na anomalie, do jakich doszło w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów u wszystkich uczestników.
Naukowcy wyjaśnili, że zmiana diety oraz suplementacja wdrożona pod okiem lekarza może stanowić skuteczną strategię w leczeniu stanu zapalnego tkanki tłuszczowej i zapobiegać wspomnianym chorobom zwłaszcza w kontekście pacjentów z wysokim wynikiem cholesterolu LDL.
Ile mg kwasów omega-3 dziennie?
Choć opisane wyżej odkrycie może pomóc wielu osobom z nadwagą, otyłością czy wysokim poziomem cholesterolu LDL, to należy podkreślić, że było to niewielkie badanie. Wzięło w nim udział 40 osób, a do końca analiz z różnych przyczyn pozostało 33 uczestników.
Stąd konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań na szeroką skalę, randomizowanych i poddanych ślepej próbie, aby dokładnie ocenić opisaną skuteczność kwasów omega-3.
Niemniej sam fakt, że kwasy omega-3 odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, udowodniono już wielokrotnie. A jeśli chodzi o suplementację, to decyzja o jej wdrożeniu powinna odbywać się w ramach konsultacji z lekarzem. Natomiast zgodnie z rekomendacjami European Food Safety Authority (EFSA) z 2012 roku przyjmuje się, że w przypadku osób dorosłych dla prawidłowej pracy serca wystarczy 250mg/dobę EPA/DHA.
Na co pomaga suplementacja omega-3? Szukaj źródła w żywności
Przede wszystkim przypominamy, aby w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na codzienne wybory żywieniowe. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, aby do codziennej diety włączyć przede wszystkim ryby morskie takie jak:
Zaleca również stosowanie olejów rybnych i spożywanie owoców morza. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH NIH) podkreśla, że istnieją dowody na to, iż w przypadku niektórych schorzeń jedzenie owoców morza (ryb i skorupiaków) przynosi więcej korzyści aniżeli suplementacja.
NCCIH NIH informuje również, że zadbanie o odpowiedni poziom omega-3 w organizmie redukuje ryzyko zdarzeń wieńcowych i zgonu z powodu choroby wieńcowej. Dodatkowo liczne badania wykazały, że suplementacja zgodna z zaleceniami chroni nas przed takimi chorobami i zdarzeniami jak:
- zawał serca,
- udarem mózgu,
- cukrzyca typu 2,
- zaburzeniami funkcji poznawczych,
- chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Suplementacja omega-3 obniża poziom trójglicerydów, wspomaga leczenie depresji, czy zaburzeń lękowych oraz wykazuje pewne korzyści u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym pod kątem wskaźników nawrotów, poziomu stanu zapalnego i poprawy jakości życia.
Wykazano, że EPA zmniejsza pozytywne, negatywne, depresyjne i lękowe objawy związane ze schizofrenią i może również zmniejszać agresywne zachowania
- dodaje NCCIH NIH.
Naukowcy wyjaśniają, że stosowanie kwasów omega-3 było powiązane także z korzyściami dla osób borykających się z zaburzeniem osobowości typu borderline, a w szczególności w przypadku impulsywnej dyskontroli behawioralnej.
Z czym nie brać omega-3?
Przede wszystkim należy zachować szczególną ostrożność jeżeli przyjmujemy na stałe określone leki. W przeciwnym razie może dojść do niekorzystnej interakcji i suplement może osłabić lub wzmocnić działanie leku.
Poza tym omega-3 nie powinno przyjmować się z dużą ilością błonnika w jednym posiłku. Warto także zwrócić uwagę na objawy przedawkowania omega-3 takie jak:
- nieprzyjemny posmak w ustach,
- nieświeży oddech,
- nieprzyjemny zapach potu,
- ból głowy,
- zgaga,
- nudności,
- biegunka.
Każdą suplementację należy skonsultować z lekarzem i dobrać dawkę odpowiednio do potrzeb organizmu. Może się okazać, że potrzebujemy większego wsparcia, albo wręcz przeciwnie, że nasza dieta w zupełności wystarczy.