Witamina D3 czy D2? Już wiadomo, która jest lepsza
Witamina D jest nam niezbędna do życia, a w naszej szerokości geograficznej powinniśmy ją suplementować niemal przez cały rok. Jednak którą jej formę wybrać: D2 czy D3? Jeśli się nad tym zastanawiasz, warto wiedzieć, co na ten temat mówią wyniki najnowszych badań.
Pod nazwą "witamina D" kryje się kilka związków. Mają one podobne działanie, a najważniejsze wśród nich są cholekalcyferol (witamina D3) i ergokalcyferol (witamina D2).
Witamina D2 - ergokalcyferol - wytwarzana jest przede wszystkim przez rośliny, a do organizmu trafia wraz z roślinnymi składnikami diety. Witamina D3 natomiast pochodzi z produktów odzwierzęcych, jest również wytwarzana w skórze pod wpływem słońca. W wątrobie obie formy przetwarzane są w ten sam związek: kalcyfediol, który następnie w nerkach przetwarzany jest w aktywny biologicznie kalcytriol.
Obie formy witaminy D są nieco inaczej metabolizowane, dlatego nie zwiększają poziomu witaminy D we krwi w taki sam sposób.
Najnowsze badania wykazały wyższość witaminy D3 nad witaminą D2 w kwestii wzmacniania odporności.
Naukowcy z uniwersytetów w Surrey i Brighton w Wielkiej Brytanii zbadali skuteczność dwóch formy suplementów witaminy D - zawierających witaminę D3 i D2 - badając zarówno stężenie witaminy D w surowicy krwi po suplementacji dwoma rodzajami preparatów, jak i ekspresję genów po 12-tygodniowym okresie suplementacji.
„Wykazaliśmy, że witamina D3 stymuluje w organizmie system sygnalizacji interferonu typu I – kluczową część układu odpornościowego, która zapewnia pierwszą linię obrony przed bakteriami i wirusami” – napisał w komunikacie prasowym dr Colin Smith , profesor genomiki funkcjonalnej w Brighton i główny autor badania. „Zatem odpowiedni poziom witaminy D3 może pomóc zapobiec inwazji wirusów i bakterii”.
Jak podkreślają autorzy badania, jego wyniki są o tyle istotne, że poprzednie badania wskazywały taką samą skuteczność obu form witaminy D - tymczasem najnowsze badanie wskazuje że żywność należy wzbogacać nie witaminą D2, lecz właśnie D3.
„Brak wpływu, jaki stwierdziliśmy, patrząc na witaminę D2 oznacza, że pilnie potrzebne są większe badania, aby wyjaśnić różnice w efektach” – powiedziała dr Susan Lanham-New , profesor i kierownik wydziału nauk żywieniowych w Brighton i współautorka badania.
Polecany artykuł: