Witamina D ochroni nas przed rakiem? "To, co udowodniliśmy, było dla nas zaskoczeniem"
O witaminie D wiemy całkiem sporo. Wspomaga pracę układu kostno-szkieletowego, wzmacnia odporność, czy wpływa na jakość skóry. Tym razem jednak naukowcy sprawdzili jej rolę w kontekście walki z rakiem. Pierwsze badania na myszach dają nadzieję na przyszłość.
Niedobory witaminy D przyczyniają się do wielu poważnych schorzeń. W grę wchodzą nie tylko zaburzenia odporności, ale także schorzenia o podłożu neurologicznym, a także takich chorób jak krzywica, czy osteoporoza. Grupa międzynarodowych naukowców zbadała, jak zbyt niski poziom witaminy D wpływa także na występowanie nowotworów. Znamy szczegóły pozyskanych wyników.
Witamina D kontra nowotwory. Badania na myszach
Naukowcy z instytutu badawczego w Londynie, Francis Crick Institute, a także badacze z National Cancer Institute (NCI) of the U.S. National Institutes of Health (NIH) and Aalborg University in Denmark odkryli, że witamina D wpływa pozytywnie na mikrobiom. Ta prosta zasada została zauważona podczas prowadzenia badań na myszach.
Odkrycie było wynikiem eksperymentu, który polegał na wszczepianiu gryzoniom komórek nowotworowych, a następnie zastosowaniu diety bogatej w witaminę D. Naukowcy dostrzegli, że wspomniana witamina wpływała na rozwój określonych bakterii jelitowych wzmacniających odporność na choroby nowotworowe.
- To, co tutaj udowodniliśmy, było dla nas zaskoczeniem - witamina D może regulować mikrobiom jelitowy, faworyzując rodzaj bakterii, który zapewnia myszom lepszą odporność na raka - przyznał Caetano Reis e Sousa, kierownik Laboratorium Immunobiologii w Crick i starszy autor badań.
Chodzi o Bacteroides fragilis, ten określony szczep sprawił, że myszy lepiej reagowały na stosowaną immunoterapię. Choć niezbędne są kolejne szeroko zakrojone badania, to specjaliści zaznaczają, że dzięki tej bakterii przeszczepione wcześniej nowotwory nie rosły w tak szybkim tempie jak poprzednio.
Na ten moment nie poznano jednak mechanizmu tych ustaleń. Natomiast ciekawym odkryciem był fakt, że kiedy podawano ten szczep myszom z niedoborem witaminy D, nie uzyskano zwiększenia odporności na raka.
W celu zweryfikowania, czy niedobory witaminy D są powiązane z występowaniem raka, naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 1,5 osób. Ustalono związek pomiędzy zbyt niskim poziomem witaminy D a nowotworami, natomiast osobna analiza sugerowała, że pacjenci, u których stwierdzono wyższy poziom witaminy D, lepiej reagowali na stosowanie leczenia biologicznego.
Jak dawkować witaminę D? Pamiętaj o niej nie tylko zimą
Przypominamy, że od 2024 zmieniono normy dawkowania witaminy D. Oczywiście suplementacja zależy od wieku, masy ciała oraz czasu spędzanego na słońcu. Natomiast zgodnie z ustaleniami prof. Pawła Płudowskiego oraz prof. Carstena Carlberga, specjalisty w zakresie badań nad witaminą D obecne zalecenia są następujące:
- noworodki, niemowlęta 0-6 miesięcy (urodzone w terminie) - 400 j.m./dobę cholekalcyferolu;
- niemowlęta 6-12 miesięcy - 400-600 j.m./dobę,
- dzieci od roku do 10 lat, - 600-1000 IU/dobę,
- młodzież 11 - 18 lat - 1000–2000 IU/dobę,
- dorośli od 19 - 65 roku życia - 1000–2000 IU/dobę (25–50 µg/dobę) przez cały rok,
- seniorzy od 65 do 75 roku życia 1000–2000 IU/dobę (25–50 µg/dobę),
- osoby po 75 r.ż. - 2000–4000 IU/dobę (50–100 µg/dobę).
Więcej na ten temat dowiesz się TUTAJ. Należy także pamiętać, aby weryfikować poziom witaminy D, wykonując morfologię. Dzięki temu lekarz będzie w stanie ustalić, czy przez pewien okres nie jest konieczna wzmożona suplementacja lub jej ograniczenie. Warto także wzbogacać dietę o produkty zwierające tę witaminę, a mianowicie sięgać po żółtka jaj, łososia, dorsza, makrelę, brokuły czy krowie mleko.