Wczesne truskawki już w sklepach. Zbadano je, lista pestycydów przeraża
Sezon na polskie truskawki jeszcze przed nami, ale w marketach można już znaleźć apetyczne wczesne truskawki. Owoce te sprowadza się z Hiszpanii albo Egiptu. Niestety, truskawki te są zabezpieczane różnymi środkami, aby mogły pokonać dużą odległość. A wpływ tych środków na zdrowie może być różny.
Pierwsze truskawki już w sklepach
Öko-Test, niemiecki portal wykonujący testy produktów spożywczych, tym razem przyjrzał się truskawkom. Świeżutkie, czerwoniutkie, z zielonymi szypułkami... a jednak mogą poważnie szkodzić konsumentom. Dlaczego?
Tęsknicie za truskawkami? Lepiej jeszcze poczekać
Nawet jeśli bardzo tęsknicie za truskawkami, zatrzymajcie się na chwilę, zanim sięgniecie po te, które są aktualnie dostępne w sklepach. Jak wiadomo – te owoce należą do szybko psujących się. Żeby pokonać długą drogę z kraju, gdzie są uprawiane, do Polski potrzebują niestety „odpowiednich” zabezpieczeń: środków chemicznych, których obecność sprawdzili eksperci.
CZYTAJ TEŻ: W tych owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów. Sprawdź listę na 2024 rok
Truskawki, które przybywają do środkowej Europy z południa, są zabezpieczane, aby zachować swoją soczystość i świeżość. Niestety, jak się okazuje marokańskie, egipskie czy hiszpańskie owoce, nie są wolne od środków, które mogą poważnie szkodzić zdrowiu.
Zbadano truskawki na obecność pestycydów
Badacze z Öko-Test wzięli pod lupę 14 różnych opakowań. 13 z nich zawierało hiszpańskie truskawki. W jednym opakowaniu były natomiast truskawki z Egiptu. Jak stwierdzono, owoce zawierały istny „koktajl pestycydów”. Pestycydy, które są środkami ochrony roślin, mogą niekorzystnie oddziaływać na organizm człowieka, rujnując układ hormonalny i powodując zaburzenia m.in. neurologiczne i rozwojowe.
CZYTAJ TEŻ: W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać
W badaniach ustalono, że w truskawkach znajdują się, w ilościach przekraczających normy, m.in.środki grzybobójcze ethirimol i bupirymat, cyflumetofen, insektycyd spinosad. Niemieccy badacze zwrócili uwagę również na fakt, że uprawa wczesnych truskawek jest szkodliwa dla środowiska naturalnego.
Specjaliści stoją na stanowisku, że warto poczekać kilka miesięcy na lokalne truskawki, które zawierają mniej środków konserwujących. Polskie truskawki, zbierane w sezonie, są zdrowsze i, trzeba przyznać, lepiej smakują.