W tych owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów. Sprawdź listę na 2024 rok
Pewnie znacie film „Parszywa dwunastka”, którego oryginalny tytuł to „Dirty Dozen” - czyli „brudny tuzin”. Współcześnie określenie „dirty dozen” funkcjonuje m.in. w odniesieniu do owoców i warzyw, w których stwierdzana jest największa ilość pestycydów. Environmental Working Group (EWG) cyklicznie publikuje tę „parszywą” listę. Co znajduje się na brudnej liście 2024?
Owoce i warzywa z pestycydami
Zwykliśmy mawiać, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Jest w tym dużo prawdy, ale jest też druga strona medalu. Współcześnie w uprawach wykorzystuje się pestycydy. Środki chemiczne stosowane są też celem zabezpieczenia produktów w transporcie. Te substancje są nieobojętne dla zdrowia. EWG opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Sprawedź, czy są na niej twoje ulubione.
CZYTAJ TEŻ: Jabłka z Lidla kontra jabłka z Biedronki. Wiadomo, w których jest więcej pestycydów
Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja. Jednak wiele osób stoi na stanowisku, że jej ustalenia są adekwatne dla rynków światowych. Wynika to m.in. z ujednolicenia metod upraw w wielu krajach, jak również z dążenia do unifikacji przepisów dotyczących żywności, co ułatwia i usprawnia przepływ towarów.
"Brudna dwunastka" owoców i warzyw
Pestycydy są wykorzystywane do ochrony roślin m.in. przed pasożytami czy chorobami grzybowymi. Nadmiar pestycydów, spożywanych przy okazji sięgania po owoce i warzywa, może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Dlatego warto znać listę owoców i warzyw, do których produkcji stosuje się najwięcej chemicznych środków.
Environmental Working Group (EWG) już od 20 lat corocznie publikuje listę zwaną Brudną Dwunastką i opozycyjną listę, zawierającą Czystą Piętnastkę. Obie listy mają służyć edukacji społecznej, zwracając uwagę na świadomość konsumentów i na działania producentów żywności.
EWG bazuje na danych pozyskiwanych od FDA – Food and Drug Administration, Agencji Żywności i Leków. Tym razem w analizach uwzględniono 46 owoców i warzyw. Na listę wpisano 12 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami.
Najbardziej zanieczyszczone pestycydami owoce i warzywa
Niechlubne zwycięstwo stało się udziałem truskawek – kolejny rok z rzędu. 95 proc. przebadanych próbek truskawek zawierało pestycydy. Kolejne miejsce zajął szpinak, a na najniższym stopniu „podium” znalazły się jarmuż, kapusta włoska i sitowata (sarepska).
CZYTAJ TEŻ: Koniec z pestycydami w żywności? To urządzenie wykryje je w kilka minut
Oprócz tego na liście najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw umieszczono: winogrona, brzoskwinie, gruszki, nektarynki, jabłka, paprykę czerwoną i ostrą, wiśnie. Tuż poza pierwszą dziesiątką znalazły się jagody i fasolka szparagowa.
Zgodnie z danymi przekazanymi przez EWG, najczęściej wykrywano następujące substancje: fludioksonil, piraklostrobinę, boskalid i pirymetanil, należące do fungicydów. Wpływ fungicydów na organizm jest jeszcze nie w pełni zbadany, ale wiele wskazuje na to, że mogą one oddziaływać na ludzki układ hormonalny.
Wykorzystuje się je do zapobiegania chorobom grzybiczym lub celem zwalczenia ich, jeśli już wystąpiły. Bywają używane też w celu zabezpieczenia zebranych już owoców, żeby nie pleśniały przed sprzedażą.
CZYTAJ TEŻ: Nie pij tych czarnych herbat. Badania potwierdziły obecność pestycydów zakazanych w UE
Po co stosuje się pestycydy? Wpływ pestycydów na człowieka
Pestycydy stosuje się przeciwko czynnikom chorobotwórczym, chwastom, insektom itp. Limity są regularnie ustalane na podstawie aktualnych badań dotyczących wpływu tych środków na zdrowie konsumentów.
Współczesne ustalenia wskazują na związki zwiększonej ekspozycji na pestycydy z szeregiem chorób, jak niektóre nowotwory (np. rak jajnika, rak piersi, rak prostaty, niektóre nowotwory mózgu), choroby neurodegeneracyjne, jak choroba Parkinsona i Alzheimera, choroby serca i układu krążenia, choroby płuc, zaburzenia płodności, zaburzenia poznawcze, zaburzenia rozwojowe u dzieci, szczególnie w sytuacji, gdy na pestycydy była narażona osoba w ciąży.