W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać

2024-03-27 12:51

Owoce i warzywa są zdrowe, ale pod warunkiem, że do ich upraw nie stosuje się potencjalnie szkodliwych środków. To dlatego Enviromental Working Group przeprowadza coroczne badania i tworzy listy najczystszych produktów, w których znajduje się najmniej pestycydów. Po jakie warzywa i owoce warto sięgać?

W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać
Autor: GettyImages W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać

Czysta Piętnastka owoców i warzyw

Enviromental Working Group, czyli EWG to amerykańska organizacja, która odpowiada za tworzenie zastawień najczystszych owoców i warzyw, jak również list tych, które zawierają najwięcej pestycydów.

CZYTAJ TEŻ: Koniec z pestycydami w żywności? To urządzenie wykryje je w kilka minut

Lista, określana jako Clean Fifteen jest znacznie bardziej apetyczna niż Dirty Dozen, gdyż zawiera najczystsze pożywienie. Które produkty trafiły w tym roku do grona Czystej Piętnastki?

W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

W jakich owocach i warzywach jest najmniej pestycydów

Badania produktów, które zawierają najmniej pestycydów, są bardzo istotne z perspektywy konsumentów. Chociaż pestycydy ułatwiają uprawę roślin, zwalczając insekty, chwasty i grzyby, jednak są nieobojętne, a nawet szkodliwe dla organizmu człowieka.

Czysta Piętnastka jest listą zawierającą produkty, które wprawdzie nie należą do tzw. bio produktów (do których produkcji w ogóle nie można używać pestycydów), ale są relatywnie najmniej obarczone obecnością środków ochrony roślin.

Lista nazywana Czystą Piętnastką opublikowana została w tym roku po raz 20. Jakie owoce i warzywa uznano za najczystsze tym razem?

Oto Czysta Piętnastka 2024:

  1. awokado
  2. słodka kukurydza
  3. ananas
  4. cebula
  5. papaja
  6. słodki zielony groszek (mrożony)
  7. szparagi
  8. melon miodowy
  9. kiwi
  10. kapusta
  11. arbuz
  12. grzyby
  13. mango
  14. bataty (słodkie ziemniaki)
  15. marchew

Ile pestycydów zawierają najczystsze warzywa i owoce? 

Zgodnie z ustaleniami badaczy, aż 65 proc. pobranych próbek warzyw i owoców z czystej piętnastki nie zawierało wykrywalnych pestycydów. W przypadku topowych produktów – awokado i kukurydzy – tylko niespełna 2 proc. próbek wykazywało obecność pestycydów na wykrywalnym poziomie. Pierwsza szóstka najczystszych owoców i warzyw zawierała śladowej ilości co najwyżej trzech pestycydów.

CZYTAJ TEŻ: Jabłka z Lidla kontra jabłka z Biedronki. Wiadomo, w których jest więcej pestycydów

Pestycydy - wpływ na organizm człowieka 

Dlaczego pestycydy, które niosą korzyści dla upraw, są niepożądane dla człowieka? „Obecność wielu różnych pestycydów w żywności jest problematyczna. - podaje raport Enviromental Working Group. - Dostępnych jest niewiele danych na temat tego, w jaki sposób wiele pestycydów oddziałuje ze sobą w organizmie lub w jaki sposób takie mieszanki mogą potęgować potencjalne szkody zdrowotne każdej substancji chemicznej. Choć istnieją przepisy dotyczące limitów zawartości pestycydów w produktach, to te regulacje dotyczą każdej substancji osobno i nie biorą pod uwagę potencjalnego całkowitego obciążenia organizmu konsumentów ich pozostałościami”.

Te pozostałości mogą natomiast poważnie szkodzić. Uważa się, że pestycydy rzutują m.in. na płodność, zwiększone ryzyko zaburzeń neurologicznych i rozwojowych, a także mogą przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki