W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać
Owoce i warzywa są zdrowe, ale pod warunkiem, że do ich upraw nie stosuje się potencjalnie szkodliwych środków. To dlatego Enviromental Working Group przeprowadza coroczne badania i tworzy listy najczystszych produktów, w których znajduje się najmniej pestycydów. Po jakie warzywa i owoce warto sięgać?
Czysta Piętnastka owoców i warzyw
Enviromental Working Group, czyli EWG to amerykańska organizacja, która odpowiada za tworzenie zastawień najczystszych owoców i warzyw, jak również list tych, które zawierają najwięcej pestycydów.
CZYTAJ TEŻ: Koniec z pestycydami w żywności? To urządzenie wykryje je w kilka minut
Lista, określana jako Clean Fifteen jest znacznie bardziej apetyczna niż Dirty Dozen, gdyż zawiera najczystsze pożywienie. Które produkty trafiły w tym roku do grona Czystej Piętnastki?
W jakich owocach i warzywach jest najmniej pestycydów
Badania produktów, które zawierają najmniej pestycydów, są bardzo istotne z perspektywy konsumentów. Chociaż pestycydy ułatwiają uprawę roślin, zwalczając insekty, chwasty i grzyby, jednak są nieobojętne, a nawet szkodliwe dla organizmu człowieka.
Czysta Piętnastka jest listą zawierającą produkty, które wprawdzie nie należą do tzw. bio produktów (do których produkcji w ogóle nie można używać pestycydów), ale są relatywnie najmniej obarczone obecnością środków ochrony roślin.
Lista nazywana Czystą Piętnastką opublikowana została w tym roku po raz 20. Jakie owoce i warzywa uznano za najczystsze tym razem?
Oto Czysta Piętnastka 2024:
- awokado
- słodka kukurydza
- ananas
- cebula
- papaja
- słodki zielony groszek (mrożony)
- szparagi
- melon miodowy
- kiwi
- kapusta
- arbuz
- grzyby
- mango
- bataty (słodkie ziemniaki)
- marchew
Ile pestycydów zawierają najczystsze warzywa i owoce?
Zgodnie z ustaleniami badaczy, aż 65 proc. pobranych próbek warzyw i owoców z czystej piętnastki nie zawierało wykrywalnych pestycydów. W przypadku topowych produktów – awokado i kukurydzy – tylko niespełna 2 proc. próbek wykazywało obecność pestycydów na wykrywalnym poziomie. Pierwsza szóstka najczystszych owoców i warzyw zawierała śladowej ilości co najwyżej trzech pestycydów.
CZYTAJ TEŻ: Jabłka z Lidla kontra jabłka z Biedronki. Wiadomo, w których jest więcej pestycydów
Pestycydy - wpływ na organizm człowieka
Dlaczego pestycydy, które niosą korzyści dla upraw, są niepożądane dla człowieka? „Obecność wielu różnych pestycydów w żywności jest problematyczna. - podaje raport Enviromental Working Group. - Dostępnych jest niewiele danych na temat tego, w jaki sposób wiele pestycydów oddziałuje ze sobą w organizmie lub w jaki sposób takie mieszanki mogą potęgować potencjalne szkody zdrowotne każdej substancji chemicznej. Choć istnieją przepisy dotyczące limitów zawartości pestycydów w produktach, to te regulacje dotyczą każdej substancji osobno i nie biorą pod uwagę potencjalnego całkowitego obciążenia organizmu konsumentów ich pozostałościami”.
Te pozostałości mogą natomiast poważnie szkodzić. Uważa się, że pestycydy rzutują m.in. na płodność, zwiększone ryzyko zaburzeń neurologicznych i rozwojowych, a także mogą przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów.