W Gorzowie Wlkp. potwierdzono ogniska WZW A. "Sytuacja nie jest jeszcze opanowana"
W Gorzowie Wlkp. sanepid zanotował już 23 przypadki zakażenia WZW A, czyli żółtaczki pokarmowej. Liczba chorych nie rośnie lawinowo, ale sytuacja nie została jeszcze opanowana – poinformowała lubuska wojewódzka inspektor sanitarna Dorota Konaszczuk.

Od grudnia w Gorzowie Wlkp. i w powiecie gorzowskim w niektórych przedszkolach i szkołach wystąpiły pojedyncze zachorowania na żółtaczkę pokarmową (WZW typu A). Do 25 lutego zanotowano 19 osób zakażonych. Od tego czasu doszły cztery kolejne.
„Sytuacja nie jest jeszcze do końca opanowana i nadal apeluję, aby rodzice zdecydowali się na szczepienie dzieci, a osoby dorosłe z kontaktu również się szczepiły. Ostatnie notowane zakażenie u osoby dorosłej jest wynikiem kontaktu z młodzieżą” – powiedziała Konaszczuk.
Dodała, że szczepienia są zalecane osobom z rodzin zakażonych i mogących mieć z nimi kontakt, np. w szkole czy pracy. Od momentu wykrycia ogniska choroby w mieście i pow. gorzowskim zaszczepiło się około 800 osób.
Powstanie specjalny punkt szczepień
W piątek i sobotę (14 i 15 marca) po raz kolejny zostanie uruchomiony specjalny punkt sczepień na żółtaczkę pokarmową w Przychodni Familimed przy ul. Kosynierów Gdyńskich 54 w Gorzowie Wlkp. W piątek będzie on czynny od godz. 14.00 do 19.00, a w sobotę od 10.00 do 19.00.
Sanepid dostarcza także szczepionki na ten typ żółtaczki do gabinetów lekarzy rodzinnych mających pod opieką osoby z tzw. grupy ryzyka. Dla nich szczepionki są bezpłatne.
Polecany artykuł:
Żółtaczka pokarmowa (WZW A): objawy i leczenie
Wirusowe zapalenie wątroby typu A, nazywane chorobą brudnych rąk lub żółtaczką pokarmową, wywołuje wirus HAV. Choroba może przebiegać bezobjawowo, ale mogą jej towarzyszyć takie objawy, jak m.in.:
- żółty odcień skóry,
- zmęczenie,
- ból brzucha,
- nudności.
Najczęściej przechodzi samoistnie. Okres inkubacji wirusa sięga nawet 60 dni. Z tego też powodu trudno szybko zdiagnozować zakażenie.
Do zakażenia żółtaczką pokarmową dochodzi m.in. po kontakcie z chorym za pośrednictwem skażonej wody czy jedzenia. W celu uniknięcia zakażenia należy często i dokładnie myć ręce. Przed chorobą chroni także szczepienie.
