Używasz gazu w domu? Naukowcy twierdzą, że może być niebezpieczny dla zdrowia
Metan stał się paliwem chętnie wybieranym na rynku proekologicznym. Jest czystszą alternatywą dla węgla czy ropy naftowej. Nic więc dziwnego, że gaz jest często wybieraną opcją w przypadku ogrzewania lub gotowania. Okazuje się jednak, że mimo ekologicznego spalania, gaz wcale nie jest dobry dla naszego zdrowia. Najnowsze badanie ujawnia, dlaczego.
Naukowcy z całego amerykańskiego stanu Massachusetts współpracowali przy projekcie, którego celem było oddzielenie mieszanki chemikaliów ulatnianych do naszych kuchni, piwnic i salonów w wyniku gotowania i ogrzewania.
To, co odkryli, powinno dać nam jeszcze większą przerwę w poleganiu w tak dużym stopniu na metanie jako mało zanieczyszczającym źródle energii.
„To badanie pokazuje, że urządzenia gazowe, takie jak kuchenki i piekarniki, mogą być źródłem niebezpiecznych chemikaliów w naszych domach, nawet gdy ich nie używamy” – mówi współautor Jonathan Buonocore, naukowiec zajmujący się zdrowiem z Harvard Chan Center for Climate, Health oraz Globalne Środowisko (C-CHANGE).
Niewyczuwalne wycieki gazu groźne dla zdrowia
Chociaż gaz uwalnia znacznie mniej dwutlenku węgla niż jego kuzyni w postaci ciekłych i stałych węglowodorów, metan sam w sobie jest poważnym zanieczyszczeniem.
Gaz spala się szybko i wydajnie, dzięki czemu jest przydatnym źródłem paliwa, które można łatwo podłączyć do domów i fabryk. W rzeczywistości jednak sam metan jest potężnym gazem cieplarnianym, który może wyciekać z praktycznie każdej części procesu transportu.
„Te same chemikalia mogą być również obecne w nieszczelnych systemach dystrybucji gazu w miastach i w górę łańcucha dostaw. Powszechnie wiadomo, że gaz ziemny jest głównym źródłem metanu, który napędza zmiany klimatyczne" – mówi Drew Michanowicz, naukowiec z Chan C-CHANGE i PSE Healthy Energy.
"Większość ludzi tak naprawdę nie wzięła pod uwagę, że nasze domy znajdują się tam, gdzie kończy się rurociąg i że wyciek gazu ziemnego może zawierać szkodliwe dla zdrowia zanieczyszczenia powietrza oprócz zanieczyszczeń klimatycznych” - dodaje.
Niebezpieczne chemikalia w naszych domach
Aby zbadać możliwe chemikalia, które ulatniają się podczas korzystania z gazu, naukowcy zebrali 234 próbki gazu ziemnego z 69 kuchenek kuchennych na obszarze Greater Boston. Badanie trwało od końca 2019 r. do połowy 2021 r. Szczegółowa analiza tych próbek wykazała duże zróżnicowanie na całym obszarze i przez cały okres czasu.
Okazało się, że odnotowano setki unikalnych związków, z których 21 zostało uznanych przez normy federalne za niebezpieczne.
Ponadto badacze zmierzyli stężenie substancji zapachowych stosowanych w celu zwrócenia uwagi na wysokie stężenia zwykle bezwonnego gazu. Niektóre z mniejszych wycieków, które występują w naszych domach, mogą mieć zbyt mało intensywny zapach, który jest niemal niewyczuwalny.
"Decydenci i przedsiębiorstwa użyteczności publicznej mogą lepiej edukować konsumentów na temat dystrybucji gazu ziemnego do domów i potencjalnych zagrożeń dla zdrowia związanych z nieszczelnymi urządzeniami gazowymi i nieszczelnymi rurami gazowymi pod ulicami oraz sprawić, by alternatywy stały się bardziej dostępne" – apeluje Buonocore.
Polecany artykuł: