Uwielbiany napój pomocny w walce z koronawirusem. Wystarczy jedna filiżanka
Bez tego napoju niektórzy nie wyobrażają sobie dnia. Kryje on w sobie kilka wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, m.in. poprawia krążenie krwi, obniża stres i wzmacnia pamięć. Naukowcy odkryli, że też ogranicza wnikanie koronawirusa do komórek. Oto zaskakujące wyniki badań.
Zaliczasz się do miłośników kawy? Badacze z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung mają dobrą wiadomość. Poinformowali na łamach czasopisma "Cell & Bioscience", że tzw. mała czarna może chronić przed infekcją wywołana przez wirus SARS-CoV-2. We wcześniejszych analizach potwierdzono, że czynniki związane ze stylem życia (zdrowa i właściwie zbilansowana dieta oraz regularne uprawianie aktywności fizycznej) mogą być skutecznymi środkami do zmniejszenia ryzyka zachorowania na COVID-19. Są one nieodzownym wsparciem dla odporności.
Zaskakująca właściwość kawy
Według najnowszych ustaleń aromatyczny, czarny napój – uwielbiany przez ludzi na całym świecie – wykazuje działanie ochronne przed infekcjami. Tę właściwość zawdzięcza związkom, takim jak: kwas kawowy (CAA), kwas chlorogenowy (CGA), kafestol, melanoidyny i trygonellina.
Zwłaszcza kwas chlorogenowy, należący do grupy polifenoli, potrafi zdziałać wiele dobrego dla zdrowia. W jednym badaniu udowodniono, że ten organiczny związek chemiczny może m.in. zmniejszać wchłanianie cukru, regulować ciśnienie krwi, redukować stan zapalny, a także wpływać pozytywnie na przemianę materii. Kawa, która bogata jest w CGA, chroni serce przed uszkodzeniami, marskością wątroby oraz może wspomóc ochronę przed niektórymi nowotworami.
Kawa chroni przed koronawirusem
Zdaniem tajwańskich naukowców kwas chlorogenowy może także utrudniać zakażenie koronawirusem poprzez mechanizm "hamowania łączenia się białka kolczastego SARS-CoV-2 z ludzkim enzymem konwertującym angiotensynę 2 (ACE2)". Badacze dostrzegli jeszcze dwa mechanizmy ochronne, czyli "zmniejszenie przezbłonowej proteazy serynowej 2 (TMPRSS2)” oraz "zmiana aktywności endosomalnej proteazy cysteinowej w postaci katepsyny L (CTRSL)". Jak pokazują wyniki analizy, kawa może od 60 do 81 proc. ograniczyć wnikanie SARS-CoV-2 do komórek. To dotyczy różnych wariantów koronawirusa.
Zgodnie z ustaleniami naukowców niewielkie dawki kawy, nawet tej bezkofeinowej, wykazują wysoką skuteczność na poziomie 97 proc. Wystarczy pić 1-2 filiżanki dziennie. Dodanie do niej mleka lub śmietanki nie ma wpływu na nowo odkrytą właściwość.
Polecany artykuł: