Uważaj, co kupujesz: warzywa i owoce z tych krajów są najbardziej toksyczne. Jak wypadła Polska?
W warzywach i owocach sprzedawanych w krajach Unii Europejskiej dramatycznie wzrasta poziom niebezpiecznych pestycydów - alarmują autorzy najnowszego Pesticide Action Network. Stosowane w ich uprawie chemikalia mają zaś bardzo negatywny wpływ na zdrowie, zwiększając ryzyko chorób przewlekłych, nowotworów i problemów sercowo-naczyniowych.
W raporcie przeanalizowano zarówno zakres skażenia pestycydami warzyw i owoców produkowanych w krajach UE, jak i schematy skażenia w czasie. „Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych” — napisano w raporcie.
Najgorzej wypadły owoce i warzywa z Belgii
Jak czytamy w raporcie, naukowcy skoncentrowali się na obecności w warzywach i owocach pozostałości pestycydów, określonych przez Komisję Europejską jako "najbardziej niebezpieczne". Substancje te są powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi lub cukrzycą. Mogą być również wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy.
Badacze przyjrzeli się próbkom owoców i warzyw, które wyprodukowano w krajach Unii. Według nich, najwyższy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami - bo aż 34 proc. - ma Belgia
Na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska znajduje się na dwunastym miejscu, z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.
Konsumenci nie są chronieni
Autorzy raportu nie tylko przyjrzeli się temu, jaki odsetek warzyw i owoców wyprodukowanych w danym kraju jest skażony - zbadali także, czy stosowanie toksycznych pestycydów spadło w ostatnich latach, jak twierdzi Komisja Europejska (z oficjalnych danych wnika, że w 2019 r. nastąpiła 12 proc. redukcja ich stosowania w porównaniu z 2015-2017). Zaś zgodnie z unijną strategią "od pola do stołu" z 2020 r., stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku.
Jednak raport PAN wykazał, że UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia. "Ten raport dostarcza dowodów na liczbę pestycydów, które faktycznie trafiają do żywności codziennie spożywanej przez znaczną większość europejskich konsumentów i zdecydowanie obala twierdzenie, że rolnictwo europejskie odchodzi od stosowania pestycydów. W 2019 r. odsetek owoców i warzyw skażonych najbardziej niebezpiecznymi pestycydami wzrósł o 8,8 proc. w porównaniu do lat 2015-2017" - czytamy w raporcie.