Uwaga! Salmonella w rukoli - tych produktów nie kupuj!
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sklepów sieci Biedronka, Lidl, Selgros i McDonald's produktów zawierających rukolę. Wszystko przez to, że znaleziono w niej groźną dla naszego zdrowia bakterię z grupy Salmonella enterica.
Firma Eisberg z Legnicy wykryła niebezpieczną bakterię w dwóch próbkach produktu podczas wewnętrznych badań. Chodzi zarówno o rukolę pakowaną samodzielnie, jak i produkty ją zawierające. GIS ostrzega, by pod żadnym pozorem nie spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.
Oto wycofane produkty:
Nazwa produktu - numer partii
Rukola 100 g - 01.09.2020
Rukola 100 g - 02.09.2020
Rukola 100 g - 03.09.2020
Rukola 100 g - 04.09.2020
Rukola 100 g - 05.09.2020
Rukola 100 g - 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g - 31.08.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g - 03.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g - 04.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g - 05.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g - 06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g - 07.09.2020
Mix z rukolą 140g - 31.08.2020
Mix z rukolą 140g - 02.09.2020
Mix z rukolą 140g - 03.09.2020
Mix z rukolą 140g - 04.09.2020
Mix z rukolą 140g - 05.09.2020
Mix z rukolą 140g - 06.09.2020
Mix z rukolą 140g - 07.09.2020
Mix z burakiem 570g - 01.09.2020
Mix z burakiem 570g - 03.09.2020
Mix z burakiem 570g - 04.09.2020
Mix z burakiem 570g - 05.09.2020
Rukola 500 g - 30.08.2020
Toscana 500 g - 31.08.2020
Toscana 500 g - 03.09.2020
Toscana 170 g - 31.08.2020
Toscana 170 g - 03.09.2020
Toscana 170 g - 04.09.2020
Rukola 500 g (niemyta) - 3502
Czym może skutkować zatrucie salmonellą?
Pałeczki salmonelli, czyli paraduru, są bardzo niebezpieczne dla człowieka. Zwykle wywołują zatrucia pokarmowe, ale mogą też doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.
Pierwsze objawy zatrucia tą bakterią pojawiają się kilka, a nawet kilkanaście godzin po spożyciu skażonego produktu. Są to najczęściej:
Zatrucie salmonellą leczy się zwykle przy pomocy diety i węgla aktywnego, ale jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk. W cięższych przypadkach nie obędzie się bez szpitala. W skrajnych przypadkach zakażenie tą groźną bakterią może się skończyć sepsą.
Źródło: GIS