Uśmierzą ból i lęk, działają jak CBD. Masz je w swojej kuchni
Kannabinoidy, znane szerzej pod skrótem CBD, ostatnimi czasy mają dobrą passę. Doceniono ich właściwości prozdrowotne. CBD kojarzy się zwykle z konopiami siewnymi. Podobne substancje znajdują się również w innych przyprawach. Sprawdź, co możesz znaleźć w swojej kuchni.
CBD a BCP
β-kariofilen (BCP) to związek chemiczny z grupy terpenów, występujący naturalnie w wielu roślinach. Tę substancję znajdziemy w szeregu przypraw i ziół, którym nadaje charakterystyczny aromat i smak. Związek BCP jest zawarty również w konopiach siewnych, Cannabis sativa.
To właśnie z tych konopi powstaje olejek CBD, którego już nikomu nie trzeba przedstawiać. CBD słynie z korzystnego wpływu na cały organizm, ciało i umysł. Ceni się tę substancję m.in. za właściwości uspokajające, nasenne oraz przeciwbólowe.
Właściwości BCP
Właściwości CBD doceniają naukowcy, dietetycy i lekarze. Tymczasem BCP to antagonista receptorów kannabinoidowych CB2, przez co może wpływać na organizm podobnie jak CBD z olejków konopnych.
Oznacza to, że BCP można zastosować pomocniczo w sytuacjach takich jak:
- Przewlekłe dolegliwości bólowe
- Stany zapalne w organizmie
- Zaburzenia lękowe
- Obniżenie nastroju, stany depresyjne
- Regeneracja organizmu po wysiłku
- Regulowanie pracy jelit i całego układu pokarmowego
BCP – w czym się znajduje
β-kariofilen (BCP) znajduje się nie tylko w konopiach siewnych, ale również w przyprawach, które zwykle mamy w swojej kuchni. W naturalny sposób możemy wzbogacić nasze posiłki i zadbać o zdrowie, dodając do potraw następujące składniki bogate w BCP:
BCP nadaje przyprawom (i potrawom) smak i aromat. Zgodnie z oceną FDA, jest to „ogólnie uznany za bezpieczny" środek, który można stosować w żywności oraz kosmetykach.
BCP - badania nad stosowaniem
Badacze skupiają się na potencjale BCP, w wymiarze leczniczym i wspomagającym leczenie, np. w kontekście przewlekłych dolegliwości bólowych. Niektóre badania wskazują na właściwości neuroprotekcyjne. Obiecujące wyniki badań wskazują także na możliwe wykorzystywanie BCP w profilaktyce nowotworów i cukrzycy.
Niezbędne są dalsze analizy, ponieważ dotychczasowe ustalenia powstały podczas badań na zwierzętach. Z uwagi na liczne możliwości zastosowań BCP, naukowcy chcą zweryfikować potencjalny wpływ na ludzki organizm.