Unikaj takich pączków. Naukowcy alarmują: mogą zwiększać ryzyko raka

2023-02-03 15:24

Ludzie zajadają się pączkami i innymi gotowymi produktami wytwarzanymi ze składników pochodzenia przemysłowego. Naukowcy biją na alarm i radzą, by wyeliminować je z diety. Dowiedli, że spożywanie wysoko przetworzonego jedzenia może zwiększyć ryzyko wystąpienia 34 rodzajów nowotworu. To jednak nie wszystko. Zauważyli jeszcze inną niepokojącą zależność.

Kobieta spożywająca pączka
Autor: Getty Images Unikaj takich pączków. Naukowcy alarmują: mogą zwiększać ryzyko raka

Jedzenie pączków a ryzyko rozwoju raka

Zespół brytyjskich naukowców z publicznego uniwersytetu Imeprial College London postanowił sprawdzić, jak ultra przetworzona żywność odbija się na naszym zdrowiu. Wysunął tezę, że ludzie jedzący za dużo produktów poddanych obróbce przemysłowej są bardziej narażeni na rozwój raka.

Badanie objęło 197 426 mieszkańców Wielkiej Brytanii. Ponad połowę uczestników stanowiły kobiety. W ramach czteroletniej obserwacji ochotnicy opisali swoje nawyki żywieniowe, a później naukowcy uzyskane odpowiedzi zestawiali z danymi dotyczącymi zachorowalności na 34 rodzaje nowotworów. Okazało się, że spora część badanych (od 9,1 do 14,4 proc.) sięga regularnie po produkty żywności ultra przetworzonej.

W formie 24: produkty, które smakują lepiej niż fast foody

Ta żywność może przyczyniać się do powstawania raka

W kolejnym etapie badacze zestawili dane dotyczące chorób nowotworowych wśród uczestników z odnotowaną w tej grupie liczbą zgonów. Według szacunków naukowców, jeśli żywność ultra przetworzona stanowiła 10 proc. diety badanych, ryzyko zachorowania na jakikolwiek typ raka wzrastało o 2 proc. Jednak w przypadku raka jajnika ryzyko rosło aż o 19 proc. Z kolei ryzyko zgonu rosło o 6 proc. w przypadku nowotworów ogółem, a aż o 30 proc., gdy w grę wchodził rak jajnika.

Doniesienia naukowe skomentowała współautorka badania dr Eszter Vamos w rozmowie z CNN. Wyjaśniła, że odkrycie tych zależności to kolejne dowody na potwierdzenie znanej już tezy, że żywność ultra przetworzona może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza zwiększając ryzyko zachorowania na raka.

"Ta zależność utrzymywała się, nawet po uwzględnieniu szeregu czynników społeczno-demograficznych i kluczowych czynników żywieniowych" – napisali autorzy badania. Wyniki ukazały 31 stycznia 2023 na łamach czasopisma "eClinicalMedicine".

Niektórzy ludzie chętnie sięgają po gotową żywność 

- Ludzie zwykle piją więcej napojów gazowanych niż herbaty, rezygnują też z jedzenia warzyw i innych produktów, a przecież smakują lepiej niż fast foody – wskazała dietetyczka Duane Mellor z Aston Medical School w Birmingham.

Wśród produktów uznanych za ultra przetworzone naukowcy wymieniają między innymi pączki z dyskontów, które produkowane są maszynowo i na masową skalę. Oprócz nich zalicza się do tej żywności wiele innych produktów, np. pakowane przekąski, napoje gazowane, napoje słodkie, ciastka, cukierki, parówki, hamburgery czy zupy błyskawiczne. U niektórych osób produkty te królują często w codziennym menu. Jedzenie ich w nadmiarze może stać się szkodliwe dla zdrowia - alarmują badacze.

Dlatego tak niezwykle ważne jest, aby przy wyborze produktów spożywczych, zwracać uwagę na ich wartość odżywczą. Odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki