Tych produktów już nie dostaniesz w sklepach. GIS wydał aż 3 ostrzeżenia
Na oficjalnej stronie Głównego Inspektora Sanitarnego pojawiły się aż 3 ostrzeżenia dotyczące wycofania produktów ze sprzedaży. Dwa z nich dotyczą żywności, natomiast trzeci odnosi się do jednego z akcesoriów gospodarstwa domowego. Czy wycofane produkty mogą szkodzić zdrowiu?
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazała niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Zawartość glutenu dotyczy aż dwóch popularnych produktów: pasztetu i chipsów kukurydzianych. To bardzo ważna informacja dla alergików. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie tych produktów przez osoby z alergią na gluten lub nietolerancją glutenu może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.
Gluten w produktach bezglutenowych
Pierwszym produktem bezglutenowym, w którym wykryto zawartość glutenu jest Pasztet z królika 160 g.
Dokładne informacje o produkcie:
- Nazwa produktu: Pasztet z królika 160 g, na etykiecie widnieje informacja „produkt bezglutenowy”
- Numer partii/ data minimalnej trwałości: 17.11.2022
- Producent: P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis, Górki 12, 63-000 Środa Wielkopolska, Masarnia Pomarzanowice, 62-010 Pobiedziska
Procedura wycofania tego produktu ze sprzedaży już się rozpoczęła. O zawartości glutenu w "Pasztecie z królika" poinformował również producent. Postępowanie wyjaśniające prowadzi Państwowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu.
"Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie" - alarmuje GIS w komunikacie.
Zawartość glutenu wykryto również w popularnych chipsach kukurydzianych.
Dokładne informacje o produkcie:
- Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy
- Numer partii:147.7
- Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
- Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Producent przeprowadził pełną identyfikację i identyfikowalność kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców wyrobu gotowego. Podjęto również działania w celu ustalenia przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców - czytamy w komunikacie.
Procedury wycofania tego produktu z obrotu zostały już uruchomione.
Migracja szkodliwych amin do żywności z łyżki
Produkty z zawartością glutenu nie są jedynymi wycofanymi produktami ze sprzedaży. Na stronie GIS pojawiło się również ostrzeżenie dotyczące plastikowej łyżki do makaronu. Okazuje się, że produkt przy kontakcie z żywnością wydziela szkodliwe dla zdrowia aminy aromatyczne.
"Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością" - ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Łyżka do makaronu 220304
- Kod kreskowy: 5 903456 114749
- Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499A, 32-015 Kłaj
Producent podjął decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. W ramach postępowania wyjaśniającego producent przeprowadzone zostaną dodatkowe badania produktu.
Polecany artykuł: