Tych chipsów nie jedz. GIS ostrzega przed rakotwórczą substancją
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z produktów spożywczych. Okazuje się, że w chipsach wykryto wysoki poziom szkodliwej dla zdrowia substancji. Trwa wycofywanie przekąski ze sprzedaży.
Robiąc zakupy, wiele osób szuka zdrowszych alternatyw popularnych chipsów. Choć na rynku nie brakuje tego rodzaju przekąsek, to okazuje się, że nie zawsze są bezpieczne. Sanepid informuje, które chipsy zostały wycofane z obrotu.
Chipsy wycofane ze sprzedaży. “Zagrożenie dla zdrowia”
W wielu domach trwają przygotowania do wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Choć trochę już późno na planowanie, to nie brakuje osób, które zastanawiają się jakie przekąski na sylwestra będą najlepszym rozwiązaniem.
Nie pomożemy w tej kwestii, ale możemy wskazać, z czego bezwzględnie należy zrezygnować. Warto sprawdzić, czy przypadkiem w naszym domu nie znajdują się konkretne chipsy, wycofane ze sprzedaży ze względu na obecność rakotwórczej substancji.
Jak wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny w wyniku badań stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych. Jak podkreśla GIS, nie należy spożywać wspomnianego produktu.
- Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
- Numer partii: B 277 090784
- Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
- Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
- Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
- Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - inofmuje GIS.
Warto zaznaczyć, że po tego typu przekąski sięgają osoby, które unikają niezdrowej żywności z wyboru lub ze względów zdrowotnych. Fakt, iż jest to produkt bezglutenowy, sprawia, że wycofane chipsy mógł kupić ktoś z celiakią lub nietolerancją glutenu. Chorzy borykający się z takimi schorzeniami mają wyjątkowo wrażliwy układ pokarmowy, przez co spożycie wycofanych chipsów dodatkowo naraża je na utratę zdrowia.
Akryloamid, co to takiego?
Niektóre związki chemiczne wciąż pojawiają się w żywności, tak też stało się w opisanym wyżej przypadku. Chipsy wycofane ze sprzedaży zawierają wysoki poziom akryloamidu. Występuje także pod nazwą akrylamid.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że dzięki badaniom przeprowadzonym na zwierzętach Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła akryloamid do związków prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi. Ustalono również, że w odniesieniu do zwierząt wykazuje on działanie neurotoksyczne i genotoksyczne.
Wspomniany związek chemiczny jest wykorzystywany w przemyśle papierniczym, tekstylnym czy kosmetycznym. Natomiast naukowcy ze Szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności oraz z Uniwersytetu w Sztokholmie udowodnili, że pojawia się także w produktach wysokowęglowodanowych właśnie takich jak chipsy, które są poddawane obróbce termicznej.