Truskawki uchronią twój mózg przed Alzheimerem? Posiadają jeden istotny związek
Naukowcy postanowili sprawdzić, jaki związek z rozwojem choroby Alzheimera mają truskawki. Wyniki okazały się niezwykle obiecujące. Czy warto dodawać te owoce do płatków owsianych, sałatek lub smoothie? Badacze twierdzą, że jak najbardziej.
Choroba Alzheimera najczęściej rozwija się po 65. roku życia, zwłaszcza u kobiet. Częstotliwość występowania tej choroby zwiększa się wraz z wiekiem. Na całym świecie na chorobę Alzheimera cierpi około 44 milionów osób. Choroba ta diagnozowana jest co 3 sekundy. Czy da się jej uniknąć? Okazuje się, że naukowcy mają nadzieję na spowolnienie procesu starzenia się mózgu.
Kluczowy jest ten związek
Badacze odkryli, że truskawki posiadają bioaktywny związek - polargonidynę, który może mieć wpływ na zmniejszenie liczby neurofibralnych splątków tau w mózgu. Nieprawidłowe zmiany białek tau są jednym z cech charakterystycznych choroby Alzheimera.
„Podejrzewamy, że właściwości przeciwzapalne pelargonidyny mogą zmniejszyć ogólny stan zapalny układu nerwowego, co może zmniejszyć produkcję cytokin” – tłumaczy dr Julie Schneider, autorka badania. Schneider jest profesorem nadzwyczajnym i neuropatologiem w Rush Alzheimer's Disease Center przy Rush University Medical Center w Chicago.
Cytokiny to białka wytwarzane przez komórki, mające wpływ na regulację reakcji zapalnych. Stan zapalny w obrębie mózgu i jego starzenie ma duży związek z rozwojem choroby Alzheimera. Badacze podejrzewają jednak, że wspomniana pelargonidyna może chronić starzejące się mózg przed rozwojem tej choroby.
Truskawki uchronią przed Alzheimerem?
Takie wnioski badacze uzyskali po przeanalizowaniu danych 575 zmarłych uczestników badania. Naukowcy mieli pełne informacje na temat ich diety i stylu życia. 452 osoby nie były nosicielami genu APOE 4, a łącznie 120 uczestników z APOE 4, który jest najsilniejszym genetycznym genem czynnika ryzyka choroby Alzheimera. Uczestnicy byli oceniani na temat diety za pomocą kwestionariusza częstotliwości jedzenia przez prawie 20 lat obserwacji przed śmiercią i standaryzowanej oceny neuropatologicznej po śmierci.
Co roku uczestnicy badania przechodzili testy zdolności poznawczych. Wyniki sugerują, że spożywanie pelarognidyny miało wpływ na opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera.
"Potrzebne są jednak dalsze badania, aby zrozumieć rolę żywienia w chorobie Alzheimera, ale to badanie daje nam nadzieję na to, jak określone składniki diety, takie jak jagody, mogą pomóc w zdrowiu mózgu” – powiedział dr Agarwal.
Najlepszym źródłem pelargonidyny są truskawki. Dlatego warto dodawać te owoce do posiłków lub spożywać jako przekąska.
„Podczas gdy pelagonidyna powinna być dalej badana pod kątem roli w utrzymaniu zdrowia mózgu u osób starszych, odkrycie to daje prostą zmianę, którą każdy może wprowadzić w swojej diecie” – powiedział dr Puja Agarwal, autor badania i epidemiolog żywienia - Centrum Choroby Alzheimera i adiunkt medycyny wewnętrznej w Rush University Medical Center.