To warzywo ma więcej białka niż stek. Musi zagościć w twojej kuchni
Białko jest niezbędnym składnikiem diety. Głównym źródłem białka są produkty mięsne, jednak w dobie coraz bardziej popularnego wegetarianizmu lub weganizmu, jako źródło białka prym zaczęły wieść warzywa. Jedno z nich może być dużo lepszym źródłem białka niż stek.
Według SCL Health 10% do 35% dziennego spożycia kalorii powinno pochodzić z białka. Jest to znacznie mniej niż mogłoby się wydawać. Dotyczy to zarówno osób spożywających mięso, jak i wegetarian lub wegan. Oprócz mięsa bardzo dobrym źródłem białka są migdały, orzeszki ziemne, soczewica i komosa ryżowa, a także mleko, jajka i jogurty greckie. Istnieje jednak warzywo, które jest znacznie lepszym źródłem białka i zawiera go dużo więcej niż stek.
Brokuły najlepszym źródłem białka?
Jeśli przeliczymy zawartość białka w brokułach w porównaniu do steka, to wiadomym jest, że stek będzie miał go więcej. Mięso zawiera 26 g białka, podczas gdy jedna porcja brokułów ma tylko 2,5 g białka.
Okazuje się jednak, że w przeliczeniu na kalorie, brokuły mogą być lepszym źródłem białka niż stek. Jak to możliwe? Otóż 91 gram brokułów to tylko 31 kalorii, a 85,05 g steka z polędwicy to około 179 kalorii.
Dla tej wielkości porcji 33%, czyli ponad jedna trzecia kalorii z brokułów to białko.
Porady eksperta
Polecany artykuł: