To schorzenie może doprowadzić do rozwoju raka wątroby
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół badawczy z Hefei Institutes of Physical Science (HFIPS) rzuca nowe światło na to, jaką rolę odgrywa mechanizm regulacji metabolicznej w złośliwej transformacji niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby w nowotwór.
Nadmierne nagromadzenie tłuszczu w komórkach wątrobowych prowadzi do stłuszczenia tego narządu. Zespół badawczy kierowany przez Yanga Wulina przyjrzał się jednemu z dwóch rodzajów tego schorzenia - niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD), która przebiega w kilku etapach. Jednym z tych etapów i zarazem kluczowym jest niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH), które może przeistoczyć się w nowotwór wątroby. Efekty dwuletnich badań zostały opublikowane w International Journal of Biological Sciences.
Celem badania było wyłonienie mechanizmu transformacji niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby w raka wątroby. Prace rozpoczęto od modelu mysiego, który naśladuje rozwój stłuszczeniowej choroby wątroby u ludzi poprzez badanie zmian informacji o ekspresji genów, które występują na różnych etapach postępu NAFLD. Na każdym etapie choroby przeprowadzono analizę ekspresji różnicowej genów i wariacji zestawu genów.
Odkryto, że sygnały rakotwórcze były intensywnie aktywowane podczas NASH. Co więcej, istniał metabolizm kwasów tłuszczowych, który był regulowany przez oś sygnału LPL/FABP4/CPT1. Tworzenie się komórek inicjujących nowotwór poprzedzało rozpoczęcie samej transformacji w guza.
Dalsze analizy wykazały, że hamowanie osi sygnalizacji LPL/FABP4/CPT1 skutecznie powstrzymywało wzrost guza wątroby.
Z badań wynika, że hamowanie metabolicznej osi sygnalizacyjnej kwasów tłuszczowych może zapobiec przekształceniu NAFLD w raka wątroby. Zespół jest przekonany, że może to pomóc w zapobieganiu rakowi wątroby związanemu z NASH.
Aby nie dopuścić do rozwoju NAFLD, należy przede wszystkim praktykować zdrowy i aktywny tryb życia - odpowiednia dieta i aktywność fizyczna ograniczą ryzyko otyłości, która jest jednym z kluczowych czynników ryzyka NAFLD. Inne czynniki ryzyka to nadciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie glukozy i trójglicerydów oraz zmniejszone stężenie frakcji HDL cholesterolu, dlatego warto pamiętać o kontrolowaniu wartości ciśnienia tętniczego i wykonywać podstawowe badania diagnostyczne.
Porady eksperta