To recepta na długie życie. Dieta bogata w ten składnik jest nieoceniona
To jeden z kluczowych elektrolitów. Od dawna wiadomo, że ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jednak nowe badanie wykazało, że jedna z płci odczuwa większe korzyści. Dieta bogata w potas szczególnie pozytywnie działa bowiem na kobiety.
Potas, sód i magnez to najważniejsze elektrolity dla ludzkiego zdrowia. Ten minerał jest kluczowy dla pracy mięśni, a także pozytywnie oddziałuje na ciśnienie krwi. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby ludzie spożywali co najmniej 3,5 g potasu dziennie i mniej niż 5 g soli. Nowe analizy naukowe wykazały, że spożycie potasu może być szczególnie ważne dla kobiet.
Kobiety mają większe korzyści
Badania rozpoczęły się jeszcze w 1993 r. i wzięło w nich udział 11 267 mężczyzn oraz 13 696 kobiet w wieku 40-79 lat. Choć w obu grupach dieta bogata w potas przyniosła pozytywne skutki, u jednej z nich były one większe. Naukowcy odkryli, że kobiety, które miały większe spożycie sodu w diecie, odniosły więcej korzyści ze zwiększonych ilości potasu w diecie niż mężczyźni.
Na tej podstawie eksperci doszli do wniosku, że kobiety ze zwiększoną zawartością potasu w diecie, czyli spożywające np. banany, łososia i awokado, mają mniejsze ryzyko chorób układu krążenia. Wyniki przeprowadzonych badań opublikowano w czasopiśmie European Heart Journal.
Zdaniem ekspertów panie, które preferują dietę bogatą w potas, mogą zmniejszyć negatywny wpływ spożywanego sodu, a tym samym zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jeden z autorów badania prof. Liffert Vogt z Amsterdam University Medical Centers podkreśla: "Dobrze wiadomo, że wysokie spożycie soli wiąże się z podwyższonym ciśnieniem krwi, zwiększonym ryzykiem zawałów serca i udarów".
Ekspert dodaje: "Porady zdrowotne skupiają się na ograniczeniu spożycia soli, ale jest to trudne do osiągnięcia, gdy nasza dieta obejmuje przetworzoną żywność. Potas pomaga organizmowi wydalać więcej sodu z moczem. W naszym badaniu potas w diecie był powiązany z największymi korzyściami zdrowotnymi u kobiet".
Potas a zdrowie serca
Naukowcy przeanalizowali korelację między spożyciem potasu a ciśnieniem krwi. Udało im się ustalić, że wraz ze wzrostem spożycia tego minerału, ciśnienie krwi u kobiet spadało. Kiedy badano związek potasu na zdrowie serca z uwzględnieniem spożycia sodu, tylko u kobiet z wysokim spożyciem sodu zaobserwowano, że wzrost dziennego spożycia potasu o 1 g wiązał się z obniżeniem ciśnienia skurczowego o 2,4 mmHg.
Podobnego związku między spożyciem potasu i sodu a ciśnieniem krwi nie zaobserwowano u mężczyzn. W całej kohorcie osoby z najwyższym spożyciem potasu miały aż o 13 proc. niższe ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych. Jednak, kiedy analizowano płcie oddzielnie, to owe redukcje wynosiły odpowiednio 7 proc. u mężczyzn i 11 proc. u kobiet.
Wówczas ilość soli w diecie nie wpływała na związek między potasem a zdarzeniami sercowo-naczyniowymi u mężczyzn i kobiet. Prof. Vogt wyjaśnia: "Wyniki sugerują, że potas pomaga zachować zdrowie serca, ale kobiety odnoszą większe korzyści niż mężczyźni. Związek między potasem a zdarzeniami sercowo-naczyniowymi był taki sam niezależnie od spożycia soli, co sugeruje, że potas ma inne sposoby ochrony serca, oprócz zwiększenia wydalania sodu".