To, jaką sól spożywasz, może mieć wpływ na pracę twojej tarczycy. Lekarka radzi, jaka sól jest najlepsza
Jedzenie soli w nadmiarze jest szkodliwe dla zdrowia. Okazuje się jednak, że całkowita rezygnacja z soli również nie jest dobrym rozwiązaniem. Wszysko ze względu na zawartość jodu w soli. O tym, jak ważny jest jod oraz jaką sól wybrać, informuje endokrynolożka, dr Luiza Napiórkowska.
Lekarka w swoim wpisie na Instagramie podkreśla, że faktycznie, zawartość w soli chlorku sodu zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego, osteoporozy czy miażdżycy. Jednak sól może być również źródłem bardzo cennego składnika - jodu, który m. in. wspiera pracę układu nerwowego, tarczycy oraz poprawia kondycję skóry.
Jak zauważa dr Napiórkowska, w redukcji spożywania soli sprawdzi się zasada "złotego środka". Nie powinno się z niej rezygnować całkowicie, a zamiast tego skupić się na rodzaju spożywanej soli.
Jaką sól wybrać?
Ze względu na dobroczynny wpływ jodu na organizm, dr Napiórkowska radzi, by sięgać po sól jodowaną.
"Niedobory jodu w surowicy mogą mieć więc osoby, które nie spożywają na co dzień soli jodowanej, tylko np. himalajską niejodowaną lub inną sól niejodowaną. Dlatego kupując sól sprawdzajcie, czy jest ona jodowana, czy nie - taką informację znajdziecie zawsze na przodzie opakowania, wyraźnie zaznaczoną, nie trzeba jej szukać małym druczkiem na etykiecie" - tłumaczy dr Luiza Napiórkowska, endokrynolog, diabetolog.
Spożywanie soli jodowanej może więc pomóc utrzymać odpowiedni poziom tego pierwiastka oraz zapobiec niedoborom. Jest to ważne dla nas - Polaków, gdyż nasz kraj należał do państw szczególnie narażonych na niedobór jodu. Lekarka przypomina, że z tego powodu w 1997 została wprowadzona obowiązkowa profilaktyka jodowa. Polegała ona na jodowaniu soli stosowanej w gospodarstwach domowych.
Niedobory jodu wśród Polaków spowodowane są przede wszystkim dietą ubogą w ryby morskie i owoce morza, które są świetnym źródłem tego pierwiastka. Dlatego dobrym rozwiązaniem na utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu jest wybór soli jodowanej.
"Sól himalajska jest bardzo chętnie kupowana, dlatego jakiś czas temu również zaczęto ją jodować i można taką sól himalajską jodowaną dostać w sklepach" - tłumaczy endokrynolożka.
Dlaczego jod jest tak ważny?
Niedobory jodu mogą spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. Zbyt mała ilość jodu jest często przyczyną zaburzeń związanych z pracą tarczycy, a w szczególności jej niedoczynnością.
Jego rola jest więc bardzo ważna. Dr Napiórkowska podała również szczegółowe funkcje, jakie pełni ten pierwiastek w naszym organizmie:
- Umożliwia produkcję tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) - hormonów tarczycy;
- Wspiera układ oddechowy, nerwowy;
- Pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych;
- Poprawia kondycję skóry.
Polecany artykuł: