To dlatego po obiedzie mamy chęć na słodki deser. Odkryto, gdzie jest „deserowy żołądek”

2025-03-08 10:24

Zjadasz obiad i czujesz niedosyt? Po każdym solidnym posiłku po prostu MUSISZ zagryźć czymś słodkim? Ustalono, jaki mechanizm w naszych mózgach za to odpowiada. Skąd się bierze po jedzeniu nieodparta ochota na słodycze?

To dlatego po obiedzie mamy chęć na słodki deser. Odkryto, gdzie jest „deserowy żołądek”
Autor: GettyImages To dlatego po obiedzie mamy chęć na słodki deser. Odkryto, gdzie jest „deserowy żołądek”

Dlaczego po obiedzie mamy chęć na słodkie?

To te same neurony, które odpowiadają za uczucie sytości, odpowiadają również za ochotę na słodycze po jedzeniu – sądzą naukowcy.

Badacze z Max Planck Institute for Biology of Ageing ustalili, że zjawisko, które niektóre osoby określają mianem „żołądka deserowego” to naturalny mechanizm, którego źródeł nie należy szukać w żołądku, ale w mózgu.

Ustalono, że za uczucie sytości po jedzeniu, jak i za chęć na słodycze po posiłku, odpowiadają dokładnie te same neurony.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów o otyłości

Chęć na słodycze po jedzeniu? To zupełnie naturalne

W doświadczeniach wzięto pod uwagę modele zwierzęce – myszy. Sprawdzono ich reakcje na cukier. Jak ustalono, nawet najedzone myszy wciąż z apetytem jadły desery.

Według badaczy odpowiadają za to zjawisko tzw. neurony POMC – grupa komórek nerwowych, która staje się aktywna po uzyskaniu dostępu do cukru.

Gdy najedzone myszy jadły cukier, komórki nerwowe uwalniały cząsteczki sygnałowe, stymulujące uczucie sytości, ale również uwalniały endorfiny.

Dzięki temu inne komórki odczuwały tzw. uczucie nagrody poprzez receptory opioidowe, przez co myszy jadły cukier, mimo że już osiągnęły uczucie sytości.

Ta specyficznie aktywowana, naturalna ścieżka opioidowa w mózgu sprzyjała spożywaniu dodatkowej porcji cukru. Co ciekawe, jeśli myszy jadły tłuste lub inne (ale nie słodkie) jedzenie na deser – ta ścieżka nie ulegała aktywacji.

Kiedy naukowcy dokonali zablokowania tej ścieżki, myszy rezygnowały z dodatkowych dawek cukru na deser. Co ciekawe, u głodnych myszy nie działał ten mechanizm. Jedynie u sytych myszy można było zablokować po posiłku apetyt na słodki deser.

Czy to normalne, że po jedzeniu mam ochotę na słodkie?

Wiadomo, że tak działa to u myszy, ale co z ludźmi? Czy w przypadku ludzi także chęć na słodką "zagrychę" nawet po obfitym posiłku kryje się w głowie?

Naukowcy przeprowadzili również skanowanie mózgu u ochotników, którym przez rurkę podawano roztwór cukru. Odkryli, że u ludzi na cukier reaguje ten sam obszar mózgu. W tym rejonie u ludzi, podobnie jak u myszy, znajduje się wiele receptorów opioidowych w pobliżu neuronów odpowiedzialnych za uczucie sytości.

Z perspektywy ewolucyjnej ma to sens: cukier jest rzadki w naturze, ale zapewnia szybką energię. Mózg jest zaprogramowany tak, aby kontrolować spożycie cukru, kiedy tylko jest dostępny.

Jak schudnąć? 10 wskazówek opartych na dowodach

– wyjaśnił Henning Fenselau, kierownik grupy badawczej w Instytucie Badań nad Metabolizmem im. Maxa Plancka. Wyniki omawianych badań mogą być również ważne w leczeniu otyłości. Jak podkreśla Henning Fenselau:

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Istnieją już leki, które blokują receptory opioidowe w mózgu, ale utrata wagi jest mniejsza niż w przypadku zastrzyków z lekami hamującymi apetyt. Uważamy, że ich połączenie lub inne terapie mogą być bardzo przydatne. Musimy jednak zbadać to dalej.

Naukowcy planują dalsze eksperymenty w zakresie możliwości sterowania uczuciem sytości i uczuciem chęci na słodkie. To bardzo istotne z perspektywy narastającej plagi otyłości, z którą zmagamy się w XXI wieku. Ponadto, nadmierne spożycie cukru może prowadzić do szeregu konsekwencji dla zdrowia (i urody), powodując takie problemy jak m.in. 

  • Otyłość i nadwaga.
  • Cukrzyca typu 2, insulinooporność i zaburzenia gospodarki cukrowej.
  • Próchnica – cukier sprzyja rozwojowi bakterii niszczących szkliwo.
  • Choroby sercowo-naczyniowe – zwiększone ryzyko m.in. nadciśnienia, miażdżycy.
  • Stłuszczenie wątroby – nadmiar cukru obciąża wątrobę.
  • Zaburzenia hormonalne.
  • Stany zapalne w organizmie.
  • Zwiększone ryzyko zaburzeń depresyjnych – wahania cukru we krwi wpływają na nastrój.
  • Problemy skórne – cukier przyspiesza starzenie skóry, powoduje trądzik, nasilenie zmian skórnych.
  • Spadek odporności – osłabienie funkcji układu immunologicznego.
  • Ospałość, zaburzenia koncentracji, spadek energii - wahania poziomu cukru niekorzystnie wpływają na nasz potencjał psycho-fizyczny i podjadanie słodyczy paradoksalnie pozbawia energii, zamiast jej dodawać.

TO TEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Dietetyczne desery, które możesz jeść podczas odchudzania

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki