Ten truciciel dobrze się maskuje. W 2023 prawie 5 razy więcej przypadków niż rok temu
Zbieranie grzybów to nasz sport narodowy. Niestety, w lesie jak na murawie, nie zawsze idzie tak, jak byśmy tego chcieli. Tylko do 15 września prawie 5 razy więcej osób sięgnęło nie po te grzyby, co trzeba, w porównaniu z ubiegłym rokiem. Najgroźniejszy leśny przeciwnik umie się dobrze maskować. Jak go rozpoznać?
Lubimy zbierać grzyby – a jesienna aura temu sprzyja. Piękna złota jesień i grzyby, które wyrastają z leśnego runa, kuszą spacerowiczów. Jednak wystarczy jeden błąd, żeby doszło do pomyłki, która może być tragiczna w skutkach. Jakie są objawy zatrucia grzybami?
CZYTAJ TEŻ: Kobieta dostała grzyby od sąsiadki. „Po zjedzeniu zauważyłam dziwne objawy”
Grzyby trujące - gatunki, objawy zatrucia
Grzyby trujące mogą działać na układ nerwowy i przywspółczulny. Wskutek zawartości muskaryny, powodują takie objawy jak m.in. ślinotok, pocenie, spowolnienie akcji serca, zaburzenia oddychania. Do grona grzybów trujących zalicza się takie grzyby jak m.in. czernidłak pospolity, czubajka czerwieniejąca odmiana ogrodowa, krowiak podwinięty, olszówka, lejkówka jadowita, maślanka wiązkowa, muchomor czerwony, muchomor plamisty, strzępiaki, wieruszka zatokowata.
CZYTAJ TEŻ: "Po tym przestałem zbierać grzyby". Ekspert wyjaśnia, jak najczęściej dochodzi do zatruć
Z kolei grzyby trujące śmiertelnie zawierają takie toksyny jak amanityna, falloidyna, giromitryna, orelanina. Powodują uszkodzenie wielonarządowe. To m.in.piestrznica kasztanowata, muchomor jadowity, muchomor wiosenny. I oczywiście – sromotnik.
Muchomor sromotnikowy, Amanita phalloides, muchomor zielonawy, to silnie trujący grzyb. Prowadzi do uszkodzeń wątroby, nerek, zaburzeń krzepnięcia. Każdego roku mówi się o nim, jako o szczególnie niebezpiecznym grzybie. I każdego roku dochodzi do kolejnych zatruć.
Zatrucia sromotnikiem - statystyki, zapobieganie
Raport Zakładu Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru NIZP PZH – PIB nie pozostawia złudzeń: w tym roku już 5 razy więcej zatruć grzybami niż w analogicznym okresie rok temu. Do 15 września 2022 były to tylko 2 przypadki. W tym roku – już 9. Jednak to IV kwartał jest najbardziej niebezpieczny. W 2022 doszło do 16 zatruć. Jak będzie w 2023? To się dopiero okaże.
Sromotnik odpowiada za ponad 90 proc. zatruć. Wystarczy mniej niż 50 g, aby zatruć się nim śmiertelnie. Nie pomoże gotowanie, smażenie, suszenie. Trucizna wciąż będzie aktywna. Objawy występują po nawet kilkunastu godzinach, ale trucizna działa od razu. Więc kiedy pacjent zaczyna się źle czuć, na ratunek może być już za późno.
Sromotniki często są mylone m.in. z pieczarkami, gołąbkami, czubajką kanią czy z gąskami. Stacje Sanepidu w całym kraju służą pomocą, jeśli mamy wątpliwości co do grzybów. A nawet nie mając wątpliwości, warto tam zaprezentować swoje zbiory, bo nie bez powodu mówi się, że grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz.