Ten owoc warto jeść codziennie. Aż trudno uwierzyć, jaką ma moc
Ten mały owoc, który ma zielony miąższ, dobrze znany jest ze swojej wysokiej zawartości witaminy C. Dostarcza też wysokiej ilości błonnika, witaminy K, kwasu foliowego i potasu. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. chroni organizm przed stanami zapalnymi, poprawia odporność, wspomaga trawienie, opóźnia starzenie się skóry. Nie ma wątpliwości, że wprowadzi do diety wiele cennych substancji, przeciwutleniaczy i mikroelementów.
Chodzi tu o owoc kiwi. Każdy z nas dobrze wie jak wygląda – pokryty jest brązową owłosioną skórką i jest wielkości kurzego jajka. Zarówno jego zielony miąższ, jak i pestki obfitują w cenne składniki odżywcze. Jest niezwykle bogaty w witaminę C, która ważna jest dla organizmu, m.in. poprawia odporność organizmu i opóźnia proces starzenia się skóry. Porcja kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Ma jej więcej niż cytryna czy pomarańcze. Oprócz tego kiwi zawiera witaminę K, witaminę A i karotenoidy (m.in. beta-karoten i luteinę). Owoc ten jest niskokaloryczny oraz cechuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.
Kiwi nosi miano superfoods, czyli produktu żywnościowego, który wspomaga nasze zdrowie. Jak sugerują dotychczasowe wyniki badań naukowych, codzienne spożywanie tego owocu obniża ryzyko rozwoju chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Oto dlaczego warto jeść kiwi codziennie
Regularne spożywanie kiwi wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie, m.in.:
- wzmacnia odporność i skraca czas leczenia infekcji,
- wspiera funkcjonowanie wzroku i chroni przed rozwojem zaćmy,
- pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, które jest jednym z czynników chorób serca,
- hamuje sklejanie się płytek krwi, tym samym zapobiegając niebezpiecznej miażdżycy,
- zapobiega występowaniu zaparć, a ze względu na dużą zawartość błonnika poprawia metabolizm, wspiera trawienie oraz usprawnia funkcje jelit,
- sprzyja odchudzaniu i zwiększa uczucie sytości po posiłku – działa jak tzw. zapychacz,
- pozytywnie wpływa na układ kostny i mięśniowy,
- wspiera pracę nerek,
- wpływa na koncentrację i sprawność umysłową,
- pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.
Jak widać, taki niepozorny owoc, a ile ma w sobie właściwości zdrowotnych. Warto więc, żeby zagościł w codziennym menu. Pamiętajmy, że kiwi zalicza się do owoców, które wywołują reakcję alergiczną. Na ten owoc muszą szczególnie uważać osoby, które mają uczulenie na lateks.
Polecany artykuł: