Ten owoc może zmniejszyć ryzyko raka. Sprawdź, czy masz go w kuchni
Owoce to samo zdrowie i trudno się z tym nie zgodzić. Ich jedzenie daje same korzyści – nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają do organizmu witaminy i niezbędne składniki odżywcze. Niektóre z nich mają szczególnie wyjątkowe właściwości. Jak wynika z najnowszych badań, spożywanie zielonych bananów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jest jeden warunek, muszą mieć określony kolor i konsystencję.
Zalety spożywania owoców są nie do przecenienia. Są lekkostrawne i zdrowe. Obfitują w moc witamin i niezbędnych składników odżywczych. Eksperci podkreślają, że są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nowe międzynarodowe badanie wykazało, że regularne jedzenie jednego owocu może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi.
Zielone banany warto jeść regularnie. Tak uważają eksperci
Naukowcy z University of Leeds w Wielkiej Brytanii zaangażowali do tej analizy prawie 1000 pacjentów z zespołem Lyncha określanym inaczej jako dziedziczny rak jelita grubego niezwiązanego z polipowatością. Na podstawie wyników wywnioskowali, że regularne przyjmowanie opornej skrobi może znacząco ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
Skrobia oporna (SO), w dużym uproszczeniu wyjaśniając, jest to taki rodzaj skrobi, który nie jest wchłaniany i trawiony w jelicie cienkim z powodu oporności na działanie enzymów trawiennych. Przez to zaliczana jest do frakcji błonnika nierozpuszczalnego w wodzie. Następnie skrobia oporna w praktycznie niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego, w którym zamieszkuje kolonia bakterii probiotycznych, które rozkładają ją na drodze fermentacji do kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu masłowego).
Spożywanie skrobi opornej a ryzyko zachorowania na raka
W ostatnich dekadach naukowcy poświęcili wiele uwagi skrobi opornej i jej wpływowi na zdrowie. Można ją znaleźć w wielu produktach węglowodanowych, m.in. czerstwym pieczywie, nasionach roślin strączkowych, ryżu, ziemniakach. Według najnowszych badań zielone banany dostarczają organizmowi porządną dawkę skrobi opornej, która jak stwierdzili uczeni, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory o ponad 60 proc.
Jak wywnioskowali, skrobia oporna przyjmowana regularnie przez średnio dwa lata miała wpłynąć na zahamowanie wzrostu nowotworu górnego przewodu pokarmowego, w tym raka przełyku, żołądka, dróg (przewodów) żółciowych i trzustki.
Doniesienia naukowe skomentował dietetyk, prof. John Matters z Newcastle University. - Skrobia oporna nie jest trawiona w jelicie cienkim, zamiast tego fermentuje w jelicie grubym, tym samym karmiąc pożyteczne bakterie jelitowe. Działa jak błonnik w układzie pokarmowym. Ten rodzaj skrobi ma kilka korzyści zdrowotnych i jest mniej kaloryczna niż zwykła skrobia – wyjaśnił.
Ekspert dodał, że "skrobia oporna może zmniejszyć rozwój raka poprzez zmianę bakteryjnego metabolizmu kwasów żółciowych i zmniejszenie tych rodzajów kwasów żółciowych, mogących uszkadzać DNA i ostatecznie powodować raka".
Z zaleceń naukowców wynika, że powinno spożywać się jednego banana dziennie, który de facto zaspokaja zapotrzebowanie na skrobię oporną. Co ważne, należy jeść ten owoc, zanim zdąży dojrzeć i nie będzie zbyt miękki.
Polecany artykuł: